„Март месец борбе против малигних болести

У оквиру кампање

„Март месец борбе против малигних болести“

под слоганом

Рано дијагностификовање рака спашава животе и смањујње трошкове лечења“

и поводом

20.марта „Националног дана борбе против рака дојке“,

Центар за превенцију са поливалентном патронажом скреће пажњу да је најефикаснији приступ контроли малигних болести ПРЕВЕНЦИЈА!

 

  • На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски превентивни прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године.
  • Скринингом на карцином грлића материце обухватају су жене између 25 и 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Папа-тест једном у три године.
  • Циљна група за тестирање на рак дебелог црева односи се на грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено (окултно) крварење у столици.

 

Овим поводом ће 20.марта са почетком у 13.часова у Великој сали скупштине града у организацији Центра за превенцију са поливалентном патронажом и сталних партнера: Црвени крст Врање, Завод за јавно здравље, Медицинска школа „Др Изабел Емсли Хатон“ уз подршку Савета за родну равноправност града Врања бити организована трибина и предавање др Драгана Пешића на тему: „Превенција малигних болести“ са посебним акцентом на карцином дојке уз поделу здравствено-едукативног материјала Националног програма за борбу против рака Министарства здравља под слоганом:

„Србија против рака-кажи свима које волиш,редован преглед је најбоља заштита“

и

 „Ко ти може помоћи да избегнеш рак - Ти одазови се позиву свог лекара“

у циљу подизања свести сваког појединца да препозна неодговорно здравствено понашање према сопственом здрављу и  замени га одговорним и одлази на редовне превентивне прегледе уз помоћ којих је могуће открити болест у што ранијој фази када су изгледи за излечење далеко већи.

Након предавања на показним луткама ће се демонстрирати самопреглед дојки уз могућност да свако понаособ палпацијом направи разлику између здраве и болесне дојке.

Позивамо Вас да нам се придружите и узмете активно учешће у обележавању ових значајних датума по календару јавног здравља.