Бесплатни прегледи у 90 установа


Наставља се акција бесплатних превентивних прегледа, коју је покренуло Министарство здравља у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикасније бриге о сопственом здрављу. Без здравствене књижице, данас од 8 до 16 часова, грађани могу да се прегледају у 90 здравствених установа широм Србије. У Поликлиници Клиничког центар Србије за сат времена прегледано око 250 пацијената, рекао је директор КЦС професор Милика Ашанин.

"Одзив пацијената за превентивне прегледе је огроман, тако да је од јутрос прегледано око 250 особа само до девет часова. Од тога око 100 пацијената на кардиологији, негде око 100 у лабораторији, а 50 људи је обавило офтамолошке прегледе", објаснио је Ашанин. 

Професор Ашанин истакао је да су кардиоваскуларне болести у земљама у развоју, па и Србији главни узрок умирања. 

У Врању је највеће интересовање било за лабораторијске анализе. 

Без заказивања термина, упута или здравствене књижице на преглед. Због тегоба или превентивно, грађани желе да провере своје здравствено стање. 

Основни интернистички прегледи, мерење притиска и провера вида обављају се у Дому здравља у Врању, лабораторијске анализе - тумор маркери штитасте жлезде и тестиса на болничком одељењу.

"То је добра идеја због великог броја недијагностификованих обољења, нарочито у породицама где постоји породично наслеђе. Гужва није већа него што је убичајеним радним даном", каже офталмолог Александра Протић.

Циљ акције је рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу.

"Открити болест у што ранијој фази када су изгледи за излечење већи, свакако велики проблем у нашој земљи још увек кад су малигне болести у питању јесте непрепознавање основних фактора ризика", каже др Драган Пешић из Центра за превенцију.

Драган Величковић, директор Здравственог центра у Врању каже да је већина пацијената у даљем поступку евалуације и лечења упућена према својим изабраним лекарима, специјалностима.

Поред Здравственог центра у Врању, житељи Пчињског округа могу да обаве прегледе и у Здравственом центру у Сурдулици.

 

Преузето са сајта РТС