Представници Делегације Европске уније, УН агенција и Републике Србије у посети Врању

Врање, 25. мај 2018. – Никола Бизел, шеф Операције 1 у Делегацији Европске уније у Републици Србији, Слободан Миленковић, градоначелникВрања, представници Републике Србије и агенција Уједињених нација, обишли су данас Прихватни центар за мигранте у Врању,изложбу „Остављена сећања“, претпремијерно извођење представе коју су организовали и играју локална и деца мигранти заједно сародитељима, Основну школу „Радоје Домановић“ и Здравствени центар у Врању.Посета је организована у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији.

У Прихватном центру у Врању средствима Европске уније обезбеђен је смештај за мигранте, храна, здравствена нега, образовање, услуге заштите, а посебно за децу и остале рањиве категорије. ЕУ покрива и текуће трошкове смештајних капацитета и запосленог особља.

Никола Бизел, шеф Операције 1 у Делегацији Европске уније у Републици Србији, и остали званичници обишли су амбуланту, кутак за децу, учионицу за старију деце и собе где су смештени мигранти.

 „И данас смо могли да се уверимо да помоћ Европске уније стиже до миграната на адекватан начин. Са скоро 100 милиона еврапомоћи Европска уније је највећи донатор Србији у управљању миграцијама. Наша помоћ стиже до миграната, али и до локалних заједница које су такође дале значајан допринос током повећаног прилива миграната на територији Републике Србије. Драго ми је да смо сеи овде уверили у нормалан суживот локалног становништва и миграната. Деца мигранти несметано похађају наставу у школама заједно с децом из Врања, а захваљујући средствима ЕУ настава се одвија у савремено опремљенимучионицама. Донирањем амбулантног возила, савремене микробиолошке опреме и ангажовањем два медицинска техничара помогли смо функционисање Здравственог центра Врање и Завода за јавно здравље, рекао је Никола Бизел.

Слободан Миленковић, градоначелник Врања, изјавио је да су континуирано улагање у инфраструктуру, унапређење система образовања и васпитања, модернизација система здравствене заштите, даље јачање институционалних капацитета, неке од основних детерминанти одрживог развоја.

„У Врању, као једном од градова на мигрантској рути, уз подршку Европске уније и Владе Републике Србије, реализовани су важни пројекти, међу којима су набавка амбулантног возила за потребе Хитне службе Дома здравља  Врање, набавка опреме за микробиолошка истраживања и ангажовање стручних лица, у Заводу за јавно здравље Врање, опремање Основне школе “Радоје Домановић” у Врању намештајем, информатичком, спортском опремом и дидактичким материјалом. Израђен је план здравствених услуга у ванредним ситуацијама, који ће омогућити ефикасан одговор здравствених установа на територији града у случају настанка кризних ситуација“, рекао је градоначелник Миленковић.

 

Изложбу „Остављена сећања“ чини 20 фотографија играчака деце миграната које су остале иза њих током трајања Западнобалканске руте и преласка хиљаде миграната преко територије Републике Србије. Постављена је на платоу испред Народног музеја, након чега ће бити изложена у згради Дома културе, хол испред галерије Народног универзитета.

Ђаци, родитељи и наставници ОШ „Радоје Домановић“ претпремијерно су извели представу која је припремљена поводом дана школе, а у њој играју деца из Врања, мигранти, њихови родитељи и школско особље. Тема је едукативна, а сценарио себазира на догађајима из школског живота.

Током обиласка ОШ „Радоје Домановић“ гости су имали прилику давиде опрему, столове, столице, рачунарску и спортску опрему, као и дидактички материјал,набављену захваљујући средствима Европске уније.

Наведене активности, којима је подржаноВрање као град на чијој територији бораве мигранти, имплементирали су Програм Уједињених нација за развој (УНДП), Светска здравствена организација (WХО), Међународна организација за миграције (ИОМ) и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

 Више информација о Подршци Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији можете пронаћи на веб страници еуинфо.рс/подрска-еу-управљању-миграцијама/

 За више информација молим Вас обратите се:

Иван Мишковић

Координатор за комуникације о миграцијама

Међународна организација за миграције - ИОМ

Мобилни: +381 (0) 63 624 268

Електронска пошта: имисковиц@иом.инт

 

Александар Ђорђевић

Саветник за медије и информисање

Делегација Европске уније у Републици Србији

Мобилни: +381 (0) 63 374 122

Електронска пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.