Нутритивни и естетски квалитет хране која се служи пацијентима ће бити још бољи

„Одлазак на операцију или болничко лечење никоме не пада лако. Посебно ако су  услови лоши, а храна оскудна и нејестива. Веома се разликује  храна од болнице до болнице, државне или приватне, али стандарди су препознатљиви, тако је сада и код нас у Здравственом центру Врање, где се у просеку дневно припремају оброци за око250 пацијената." - свесна је в.д. директорица Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић значаја хране која се служи пацијентима који су на болничком лечењу и наставља:

"Исхрана је врло важна за побољшање здравственог стања пацијента и то великим делом. Посебно водимо рачуна о правилној исхрани где нутрициониста одређује исхрану и саставља јеловник у односу на различите болести. И као управница Опште болнице Врање сматрала сам да мора да се уведе ред када је исхрана пацијената у питању. Сад сам у могућности да утичем на то.".

Нови тендер за набавку намирница потребних за болничку кухињу омогућује да се и исхрану стационарних пацијената уведе обавезан додатак  меса, чорбица, проје, колача. Конзервирана и готова јела са којима пацијенти нису били задовољни више неће бити на јеловнику болничке кухиње.

Оброци су пре свега разноврсни и свежи и послужени лепо на изглед.

У плану је нова опрема за кухињу попут нове машине за млевење меса као и обнова комплетног посуђа које се користи при сервирању оброка пацијентима.

Помоћник шефа за припрему хране дневно обилази сва одељења  и прати испоруку оброка.

Јавне набавке су у потпуности транспарентне, на сајту Здравственог центра Врања може да се преузме комплетна потребна документација, резултати су доступни на званичном порталу установе.

Како би побољшали транспарентност управљања руководство Здравственог центра омогућило је још један начин контроле квалитета, могућност да сви пацијенти , чланови њихових породица , као и запослени могу да анонимно или лично са потисом, оцене и дају повратну информацију руководству како су задовољни исхраном у врањској Болници, на тај начин што ће кутија за примедбе и похвале бити присутна и кружити по недељу дана у свакој служби где се храна служи болничким пацијентима.

Своје право на примедбу прва је искористила Данијела Богдановић, мама која је са својим двогодишњим сином  4 дана  стационирана у Служби педијатрије где се он лечи.

„Храна је скроз у реду, може да се поједе, ево и Фића руча, значи сигурно је добра. Порције су обимне тако да и мајке могу да се нахране и буду сите.“

Људи врло често не причају о операцијама које су имали и њиховом успеху, већ о храни који су јели док су се лечили у  болницама.

Тако и 55-ето годишња Анчић Славица из Превалца код Врањске Бање, која је због природе своје болести више пута боравила на интерном одељењу од почетка године примећује побољшање:

„У последње време квалитет хране је много бољи. Храна је прилагођена свима. Добијам млечне производе, месо и задовољна сам.“.

Дејан Станковић, младић од 27 година из Врања се слаже са њом:

„Не смем због природе своје болести да једем све, али оброци у Болници изгледају исто као и они који се припремају код куће. Нису масни а качамак и проја су одлични.“.

„Када је реч о болничкој кухињи треба очекивати промене." - каже директорица Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић. 

„Нутритивни и естетски квалитет хране која се служи пацијентима ће бити још бољи, нарочито када се путем интернета и друштвених мрежа подигне свест о овоме и размене искуства. Здравствени центар Врање већ сада иде у корак с променама“.