Сестрама је неопходан њихов „сестрински“ факултет – Факултет за здравствену негу, Србија још нема

У оквиру континуиране медицинске едукације у Здравственом центру Врање одржано је предавање на тему „Сестринске интервенције при ендоскопским прегледима“, акредитовано са 5 бодова за медицинске сетре и здравствене техничаре у организацији Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије.

Овом приликом Здравствени центар Врање посетили су и са медицинским сестрама и здравственим техничарима који су се предавању одазвали у незапамћеном броју до сада, доктор медицинских наука и начелница Кабинета директора Клиничког центра Ниш, Снежана Миљковић, Небојша Вацић, председник Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије и Зоран Илић, председник градског синдиката Независнот за Ниш.

 

Др Снежана Миљковић је као кандидат за председницу Коморе коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије на изборима одржаним 17. јуна ове године за сазив Скупштине  чија је регуларност под сумњом и решава се на Уставном суду, имала реч више када је питању положај и професија медицинских сетара и здравствених техничара .

У свом надахнутом обраћању истакла је важност професије али и свакодневне тешкоће са којима се запослени свакодневно сусрећу у свом раду. Истакла је важност образовања за професионалце у овом послу:

„Сетрама је неопходан њихов „сестрински“ факултет. Оне морају да имају сопствено образовање као и могућност да се образују до највиших нивоа. Србија мора да има факултет за здравствену негу као што то има Словенија и друге земље у окружењу.

Простора за унапређење професије има и то је пре свега признавање стечених диплома, израда Стратегије развоја сестринства, адекватна исплата зарада за прековремени рад и побољшање услова рада.“.

Др Снежана Миљковић се бави научно – истраживачким радом и аутор је бројних објављених радова на тему медицинских сестара  у  светлу  јединствене  функције  здравствене  неге,  перспективе развоја сестринства као и из области менаџмента  и  организација  здравствених  установа.

Небојша Вацић је напоменуо да за медицинске сестре и здравствене техничаре императив треба да буде учествовање на еминетним интернационалним конгресима у земљи и иностранству, док је Зоран Илић  истакао да медицинске сестре и здравствени техничари треба да иду у корак са реформама здравствених центара где ће се као начин за обрачун зарада користити платне групе и платни разреди као и принципи дијагностичких метода.