Светски дан срца - Обећавам да ...

Светски дан срца - Обећавам да ...

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана,физичка неактивност и злоупо- треба алкохола).

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „ОБЕЋАВАМ ДА... за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца” због чињенице да су кардиоваскуларне болести водећи узрок смрти и инвалидитета у свету и да би се то променило, људи широм света треба да обећају да ће утицати на четири главна фактора ризика (употреба дувана, неправилна исхрана, физичка неактивност и злоупотреба алкохола)и да  мале промене у животном стилу као што су престанак пушења, правилна исхрана, 30 минута физичке активности дневно могу да помогну у превенцији болести срца и крвних судова.                 

Центра за превенцију са Поливалентном патронажом у сарадњи са сталним партнерима: Центром за промоцију здравља Завода за јавно здравље Врање,Црвеним крстом Врање,Медицинском школом „др Изабел Емсли Хатон“ће поводом овог значајног датума по календару јавног здравља 28.09.2018.године почев 11 часова у пешачкој зони организовати уличну акцију-базар здравља са циљем скретања пажње јавности на основне факторе ризика: пушење,неправилну исхрану,физичку неактивност,злоупотребу алкохола за настанак кардио-васкуларних болести,промоцију здравих стилова живота и контролу основних фактора ризика као основних превентивних мера за спречавање обољевања и смањења броја преверемених смртних случајева,што је у складу са циљем  Светске федерације за срце и Светске здравствене организације да се овај број смањи за 25% до 2025.године.

Грађанима ће бити доступни бесплатни превентивни прегледи:мерење крвног притиска и нивоа шећера из капиларне крви уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета у директном контакту са здравственим радницима у вези здравих стилова живота и у организацији Црвеног крста Врање и Медицинске школе биће одржан Јавни час пружања прве помоћи код срчаног удара.На паноима ученици основних и средњих школа ће представити цртеже и литерарне радове на теме „Штетност дуванског дима“и“Правилна исхрана“.

Позивамо Вас да нам се овим поводом придружите и узмете активно учешће у обележавању овог значајног датума.

Придружите се!

Светски дан срца обележавамо 29. септембра 2018. године. И ове године Светски дан срца има за циљ да истакне важност глобалног покрета у превенцији болести срца и крвних судова. На овај дан организују се бројне активности чланова и партнера Светске федерације за срце као што су предавања, трибине, јавне манифестације, концерти, спортски догађаји