Дневна психијатријска болница обележава годину дана рада

Почеци оснивања Дневне психијатријске болнице датирају 2013. године са циљем да постане засебна организациона јединица. За идеју, развој, као и адаптацију простора за ту намену заслужни су начелници Службе психијатрије, на првом месту др Александар Николић, др Ксенија Трајковић и др Слободан Стаменковић.

-Човек се не одбацује - каже др Ксенија Трајковић присећајући се почетака рада дневног психијатријског збрињавања пацијената и наставља

-Јавила се потреба да се пацијентима за које је могао да се прилагоди психотерапијски третман омогући да након завршеног лечења добију такозвану парцијалну хопспитализацију како би лакше остварили ресоцијализацију, повратак у друштво, омогућити им да немају осећај одбачености- каже др Ксенија.

-Ово што данас има Дневна психијатријска болница јесте најбољи спој радне терапије и развијање креативности која даје добре резултате. У наредном периоду планирамо организацију заједничких излета, посета и то је тренд у целом свету - истиче начелник Службе психијатрије, др Слободан Стаменковић.

У петак, 5. октобра 2018. године са почетком у 12 часова у просторијама Дневне психијатријске болнице у Врању запослени и корисници, заједно су обележили годину дана рада и постојања. Обележавање годишњице било је отворено за јавност и представнике медија.

У првој години рада Дневне психијатријске болнице у Врању боравило је више од шездесет корисника из читавог округа, који на одељењу остају од 8 ујутру до 13 поподне сваког дана.

Пацијенти у том периоду имају бројне активности, попут јутарње фискултуре, заједничког доручка, терапијске заједнице, радне, окупационе и рекреативне терапије. Дневна болница представља продужени боравак или продужетак лечења код оних пацијената код којих је то прво лечење или код оних који су већ били хоспитализовани раније.

Др Нела Станојев, шеф Дневне болнице, наглашава да се уз овакав начин рада са активностима и поделом терапије које се спроводе на одељењу редукује негативна симптоматологија код пацијената.  

-Активирају се пацијенти, враћају се у социјалну средину, активније, социјалније или барем онакви какви су били пре појаве симптома прве болести. Дневна болница је у функцији да оствари везу између психијатријске амбуланте, с једне и болничког третмана са друге стране - задовољна је резултатима једногодишњег искуства др Нела Станојев.

Дневна психијатријска болница уствари представља могућност за пацијенте који имају блаже форме нефункционалности и клиничку слику која не захтева целодневно праћење, да буду прихваћени и праћени у том неком временском интервалу, али и дуже ако за то постоји потреба.

У оквиру радне терапије у Дневној болници, пацијенти су израдили бројне радове и организовали две продајне изложбе, у децембру прошле године и у време прославе Ускрса ове године и обе су биле веома успешне.

Реч је о сувенирима, рамовима за слике и другим  практичним предметима, од чије продаје је купљен материјал како би пацијенти наставили са овим активностима.

На одељењу је постављена стална изложба. Код нас долазе пацијенти не само из Врања, већ и из околине, али и Бујановца и Владичиног Хана и сви они имају увид, као и посетиоци у заједнички рад.

Овакав начин лечења примењен је у већини здравствених центара у Србији, а у неким градовима таква традиција постоји више од 20 година.

Извор: ОK Радио