Превентивни прегледи у МЗ "Два бреста"

Мобилна екипа Центра за превенцију са поливалентном патронажом поводом кампање ОКТОБАР МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ под слоганом "ПРАВИЛНА ИСХРАНА-УЛАГАЊЕ У БУДУЋНОСТ" наставља активности и у среду, 24.10.2018. године са почетком у 9 часова у просторијама МЗ "ДВА БРЕСТА" где за све заинтересоване грађане организује бесплатне превентивне прегледе који ће подразумевати мерење нивоа шећера из капиларне крви и крвног притиска уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета у вези здравих стилова живота са посебним акцентом на правилну исхрану као на једну од најважнијих превентивних мера у борби против масовних хроничних незаразних болести.

Подсећамо: како су масовне, хроничне, незаразне болести (болести крвних судова срца и мозга, малигне болести, шећерна болест ) болести од којих оболева и умире нјавећи број људи како у свету тако и код нас, број превремених смртних случајева би могао да се смањи за чак 80% уколико би се фактори ризика (пушење, неправилна исхрана са последичном гојазношћу, хиперхолестеролемијом, хипертензијом, повећаним вредностима шећера у крви, физичка неактивност, злоупотреба алкохола) заменили здравим стиловима живота (живот без дуванског дима и без злоупотребе алкохола, редовна континуирана физичка активност и правилна исхрана).

Модификацијом или елиминацијом основних фактора ризика можемо спречити настанак болести (примарна превенција) или уколико је до болести дошло уз помоћ секундарних превентивних мера  можемо спречити настанак евентуалних компликација или одложити почетак болести. Граница оболевања и умирања од последица ових болести помера се све више ка млађем животном добу те је ПРЕВЕНЦИЈА најмоћније оружје у нашим рукама у борби против МХНБ.

ПРЕВЕНТИВНИ ЦЕНТАР Дома здравља у Врању постоји од 2006.године и све своје активности усмерава на благовремено откривање фактора ризика уз помоћ превентивних прегледа.