Рак дојке може да се предупреди и превенира

Циљ обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке је подстаћи жене да се редовно јављају на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на време, а самим тим повећа и степен излечења.

Здравствени центар Врање се у кампању обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке укључио организовањем едукативних скупова уз поделу флајера, здравствено-едукативног пропагандног материјала, гостовањем лекара у бројним емисијама и реализацијом прилога у локалним и националним медијима.

Урађен је прилог у сарадњи са РТС-ом у оквиру кампање коју РТС и Министарство здравља Републике Србије заједно воде под називом "Рак је излечив" која редовно извештава о борби против малигних болести. За РТС је говорио др Вукашин Антић, специјалиста хирургије у Здравственом центру Врање. 

 

- Предупређење болести кроз редовне превентивне прегледе је најбоља превенција - каже др Вукашин Антић и наставља - То се односи на три врсте канцера: рак дојке, рак дебелог црева и рак грлића материце.

- Када је рак дојке у питању обавезан је самопреглед дојки, једанпут месечно за све жене старости 20 година и надаље. Свака жена треба да прати сваку промену на свом телу и на дојкама. Ултразвук дојке је обавезан после 30-те године бар једанпут или два пута годишње и после 45-те године једанпут годишње жена треба да уради мамографски преглед. Све ово се односи на здраве жене - истиче др Антић.

Посебно наглашава да додатна дијагностика не искључује самопреглед дојки.

- Од самопргеледа дојки се не одричемо! - категоричан је др Вукашин Антић.

Више од 90% болесница с раком дојке може се излечити ако се дијагноза постави у почетном стадијуму и исправно лечи. Петогодишње преживљавање је у том случају износи око 95%.

Рак дојке чини водећи узрок обољевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 хиљада жена оболелелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године.
Ова болест прети све већем броју жена, а томе доприноси мала информисаност и нередовни прегледи.
Опасност од рака дојке је повећана у жена:
- које су имале прву менструацију пре 12. године
- које су имале менопаузу пре 50. године
- које нису родиле или су родиле после 30. године
- у којих је код биопсије дојке нађен поремећај нормалних структура ћелија
- које су оперисане због рака једне дојке
- ако је у породици неко од блиских сродника имао рак дојке.
Непходно је да жене буду свесне значаја превенције када је ова болест у питању, а превенција подразумева редовне самопрегледе, редовне прегледе код лекара, реаговање на сваку уочену промену на дојкама и здрав живот - избегавање стреса, здраву исхрану и бављење физичким активностима.