Дијабетес и породица

Kао одговор на све већи број оболелих од шећерне болести Светска здравствена организација и Међународна дијабетолошка федерација покренуле су 1991. године, иницијативу за обележавање дана борбе против дијабетеса. Прошле године овај дан се обележавао под слоганом „Жене и дијабетес“, а у 2018. и 2019. години под слоганом „Породица и дијабетес“ и примарни циљ је да подигне свест о значају утицаја који дијабетес има на породицу.

 Тренутно 425 милиона људи живи са дијабетесом, а процењује се да ће тај број још расти и до 2030. године достићи 522 милиона. Један од двоје људи са дијабетесом је тренутно недијагностикован. Преко 1 милион деце и адолесцената има дијабетес тип 1. Две трећине оболелих од дијабетеса су радно способни.

Процењује се да је дијабетес је узроковао 4 милиона смрти у 2017. Дијабетес је водећи узрочник срчане болести, шлога, оштећења бубрега и ампутације доњих екстремитета. Сматра се да се 80% случајева дијабетеса типа 2 може превенирати кроз усвајање здравих стилова живота.

Здравствени центар врање ће и ове године, као и претходне обележити Светски дан борбе против дијабетеса кроз контролу шећера, едукацију о најчешћим компликацијама коју ће организовати у холу Дома здравља.

Бесплатна контрола шећера ће бити организована у среду 14. новембра са почетком у 10 часова у холу Дома здравља Врање.

Акцији коју организују Центар за превенцију и поливалента патронажа присуствоваће лекари консултанти, као и стручњаци у овој области специјалисте интерне медицине, специјалиста педијатар који раде у Саветовалишту за борбу против дијабетеса.

На акцији ће бити промовисан Инфо - пулт који је новина у раду Здравственог центра Врање и чија је примарна улога да пацијентима омогући да добију информације о раду Здравственог центра Врање али и све опште информације из здравства.