Превентивни уролошки прегледи

У Здравственом центру Врање у Служби за урологију од 19. до 23. новембра обављаће се превентивни уролошки прегледи за мушкарце.

У складу са иницијативом Министарства здравља Републике Србије, у здравственим установама у Србији ове недеље обављаће се превентивни уролошки прегледи за мушку популацију. Министарство здравља Републике Србије, у сарадњи са еминентним стручњацима из области урологије, проценило је да је потребно стављати акценат на овакве активности, које су несумњиво јефтиније од активног лечења.

Здравствени центар Врање организоваће превентивне улорошке прегледе од понедељка до петка ове недеље, у времену од 7 до 20 часова на уролошком одељењу. Сви заинтересовани мушкарци биће подвргнути тестирању вредности ПСА, као и ректалном прегледу, односно ултразвучном прегледу тестиса у млађој популацији.

Иначе, током новембра, у бројним земљама се практикује манифестација под називом „Movembar“ која има за циљ да повећа медицинску просвећеност мушке популације, првенствено због раног препознавања и лечења карцинома простате и тестиса.

Обављаће се РТ преглед и тумор маркер простате – ПСА, а за млађе мушкарце ултразвучни преглед тестиса.

"Превентивни прегледи се односе на мушкарце који се никада нису јавили на уролошке прегледе и мушкарце који барем задњих пет година нису дошли код уролога на преглед. Ректалним прегледом простате, ултразвучним прегледом уротракта и када се ураде туморски маркери простате PS могу се открити тумори простате, бешике или бубрега", каже начелник Службе за урологију, др Јадран Јањић.

"Евидентно је повећање броја пацијената са туморима бешике и простате, тако да би сви мушкарци после педесете године живота требало обавезно да се јаве свом урологу, као и да наставе са прегледима једном годишње након првог прегледа, док је за све млађе мушкарце обавезан преглед уролога услед било каквих тегоба и обавезано се свако треба да јави лекару уколико примети крв у мокраћи", напомиње др Јањић.

Наведене бесплатне прегледе, за које није потребан лекарски упут, могу обавити и грађани који немају здравствено осигурање.

У оквиру превентивних уролошких прегледа прегледано је 97 пацијената од чега је 82-оје добило упут да уради туморске маркере PSA. Евентално упућивање на TRUS биопсију биће познато након резултата анализе туморских маркера.