Тестирај, Спречи, Лечи

Саветовања као и тестирање на ХИВ вирус је део одговорног здравственог понашања о коме треба све више да се прича и да се утиче на младе кроз заједничке активности свих оних који раде на реализацији програма примарне превенције.


Управо поводом шесте Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатитисе (23-30.11.2018. године) под слоганом “Тестирај, Спречи, Лечи“ тестирање ће бити доступно: 


* У петак 30.11. од 12-13,30 у Дому културе “Вук Караџић“ у Бујановцу,
* У суботу 01.12. у Заводу за јавно здравље у Врању од 7-12 часова, и 
* У понедељак 03.12 на Тргу Станише Стошића од 16-17 сати ДПСТ(добровољно, анонимно, поверљиво тестирање и саветовање) у мобилној медицинској јединици (комби) у организацији асоцијације „Дуга“ из Шапца.

Свима онима који буду хтели да се тестирају и саветују биће на располагању добровољно, анонимно, поверљиво тестирање и саветовање пре и после тестирања. Након пресаветовања, узима се капиларна крв из прста, резултати се саопштавају десетак минута касније уз постсаветовање.


Свако ко је некада имао неко ризично понашање у вези ХИВ инфекције би требао да се тестира, а циљ тестирања је благовремено откривање особа које живе са ХИВ-ом, њихово лечење и спречавање даљег ширења ХИВ инфекције.

  • У Гимназији "Бора Станковић" у Врању Центар за превенцију са Службом поливалентне патронаже и Црвени крст Врање су партнерски за ученике и наставнике ове школе реализовали две радионице на тему: „Хив/Аидс и Полно преносиве болести“  на којима је присуствовало 166 ученика првог разреда и након тога приказан  је филм „Дечко који се стидео“.
  • Ово је почетак кампање поводом обележавања 1. децембра -Светског дана борбе против сиде. Кампања ће се наставити одржавањем радионица у свим средњим и основним школама од наредне недеље..

Поводом обележавања Светског дана борбе против СИДЕ у просторијама  Центра за превенцију са поливалентном патронажом уз учешће сталних парнерских организација: Црвеног крста из Врања, Завода за јавно здравље, Медицинске школе „Др Изабел Емсли Хатон“ и здравствених радника и сарадника одржан је стручни састанак - трибина под слоганом „САЗНАЈ СВОЈ СТАТУС“ како би се скренула пажња на чињеницу да данас око 37 милона људи широм света живи са вирусом ХИВ-а, а готово исто толико људи је до сада умрло од те болести.

Солидарност са оболелима и њиховим породицама последње две деценије исказује се обележавањем Светског дана борбе против сиде сваког 01. децембра.

Светски дан борбе против сиде почео је да се обележава 1988.године,а црвена трака је симбол те борбе и солидарности са оболелима.

За ову глобалну пандемију  је одговоран вирус ХИВ-а па је скренута пажња на начине и путеве преношења инфекције и мере које треба предузети да не би дошло до контакта са овим вирусом. Неприхватљива је чињеница да 30-50% оних који живе са ХИВ-ом не знају да су ХИВ позитивни, а да чак половина оних који су ХИВ позитивни своју дијагнозу открију када им је имунолошки систем ваћ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на антиретровиралну терапију.

Знајући да ХИВ инфекција може у просеку 7-10 година протицати без манифестних клиничких знакова и симптома, једини начин да се ХИВ инфекција открије јесте да се особа која је имала неки ризик у прошлости (успутни, случајни сексуални односи без кондома, више сексуалних партнера, незаштићен сексуални однос са особом истог или супротног пола непознатог ХИВ статуса, размена прибора за узимање наркотика, тетовирање или пирсинг нестерилним прибором...) тестира на ХИВ.

Саветовање као и тестирање на ХИВ вирус је део одговорног здравственог понашања о коме треба све више причати и утицати на младе кроз заједничке активности свих оних који раде на реализацији програма примарне превенције. Свако ко је некада имао неко ризично понашање у вези ХИВ инфекције би требао да се тестира, а циљ тестирања је благовремено откривање особа које живе са ХИВ-ом, њихово лечење и спречавање даљег ширења ХИВ инфекције.

Сида је питање свести, васпитања и средстава. Свест морамо подићи тако што ћемо скретати пажњу јавности на СИДУ као глобалну пандемијУ, васпитање морамо пружити пре свега младим људима у школи, породици, здравственим установама тако што ћемо све превентивне напоре усмерити на едукацију о самом вирусу, начинима преношења и мерама које треба предузети да до инфекције не би дошло. Средства је најбоље и најпаметније благовремено улагати у превенцију него у лечење.

Кључ успеха је натерати младе људе да препознају ризично понашање и замене га одговорним здравственим понашањем, што подразумева тестирање као и саветовање пре и после тестирања што је кључна превентивна активност за спречавање ширења инфекције, па би порука младим људима била да уживају у животу, учењу, дружењу, љубави али и да знају да „љубав даје крила али их и скраћује“.