Детињци на Дечијем


Српска православна црква слави данас Детињце, један од најлепших породичних празника који претходе Божићу. Недељу дана после овог празника падају Материце, а у последњу недељу пред Божић славе се Оци. Сва три празника су божићни празници, који доприносе да се деца и родитељи боље разумеју, поштују и уважавају.

Детињци су један од најзанимљивијих породичних празника код православаца.

Преставнице Кола српских сестара "Преподобна Анастасија", Епархије врањске данас су трећу годину заредом, посетиле Дечије одељење врањског Здравственог центра и поделиле пакетиће са слаткишима, играчкама и школским прибором деци која се овде лече.

Поклоне за своје болесне вршњаке прикупила су деца која похађају веронауку у свим основним школама на територији Града Врања.

Деца за децу ! За осмех и радост! За Детињце спремни пакетићи. Сестре су данас пре Свете Литургије на Дечијем одељењу однеле пакетиће за болесну дечицу уз жељу да што пре оздраве. А све то са љубављу доносила дечица из основних школа у Врању. Велико хвала њима и њиховим вероучитељима. Јуче су вредне руке сестара спаковале играчкице, слаткише, грицкалице . Срећан празник свој деци,Господ да вас чува и брани!

Празник симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама, затим упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама.

Такође, обичаји за ове празнике симболично представљају припрему за дочек најрадоснијег хришћанског празника Божића.