Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 21. јануара до 27. јануара 2019. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању Кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце.

Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу. 

Позивамо све жене да стално мисле на своје репродуктивно здравље, а да у току године изаберу један дан када ће се јавити изабраном гинекологу ради превентивног гинеколошког прегледа који подразумева и узимање бриса са грлића материце - Папа тест („Минут за сигурност“) уз помоћ кога је могуће благовремено открити атипичне промене на грлићу материце које уколико се не открију на време и не уклоне могу прерасти у карцином грлића материце.

Како у основи ове болести лежи инфекција ХПВ (Хуманим папилома вирусом) која се преноси директним контактом са кожом и слузокожом најчешће сексуалним путем и представља једну од најчешћих сексуално преносивих инфекција од које скоро сви сексуално активни мушкарци и жене у неком тренутку свог живота бивају заражени неким типом ХПВ-а најефикаснији приступ би била примарна превенција која подразумева мере ради спречавање контакта са самим вирусом (здравствена едукација).

Центар за превенцију са поливалентном патронажом ће партнерски са Црвени крстом Врање, Заводом за јавно здравље Врање и Медицинском школом „Др Изабел Емсли Хатон“ на територији града током целе године, а не само током ове недеље радити на континуираној едукацији школске омладине о заштити репродуктивног здравља и превенцији полно преносивих болести уз поделу здравствено-едукативаног  материјала у виду постера, брошура и агитки.

У среду 23.јануара са почетком у 10 часова у просторијама Гимназије "Бора Станковић" у Врању за ученике и наставно особље Центар за превенцију Дома здравља Врање организује предавање др Драгана Пешића и трибину на тему „Заштита репродуктивног здравља и превенција карцинома грлића материце".