Стручна сарадња Клиничког центра Ниш и Здравственог центра Врање

Врањски Здравствени центар и Клинички центар Ниш потписали су Споразмум о сарадњи почетком ове године, 28. јануара након што је отворен нови Хирушки блок у Врању.

На тај начин je постављен темељ за будућу пословно-техничку сарадњу која је и до сада постојала али са отварањем новог Хируршког блока створене су нове могућности за још бољу, пре свега стручну сарадњу у корист пацијената који гравитирају ка Здравственом центру Врање. 

Директор Клинике за дигестивну хирургију, доктор Горан Станојевић и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију нишког Клиничког центра, доктор Радмило Јанковић данас су посетили Здравствени центар у Врању. Они су са директорком врањског Здравственог центра Љиљаном Антић обишли нови Хируршки блок и разматрали могућности и опције у којим смеровима би могла да се одвија даља сарадња. 

- Сарадња и начини сарадње су многоструки. И до сада смо имали различите облике сарадње, међутим, сада са новим капацитетима, новим операционим салама, отварају се нове могућности за пре свега стручну сарадњу у корист пацијента. Разлика је само у капацитетима, иначе систем, организације, начин функционисања је врло сличан. Држава се потрудила да изгради овај објекат, ово треба нашим пацијентима и на овај начин постављају се нови стандарди у систему здравствене заштите у Србији - рекао је др Горан Станојевић, директор Клинике за дигестивну хирургију Клиничког центра Ниш.

- Простор је јако добро организован са модерном опремом. Оно што Здравствени центар и Врање добија, а што је моја улога данас, је да добије јединствену јединицу интензивног лечења у којој ће радити анестезиолози који су читаву своју едукацију и читав свој радни век усмерили ка томе, наравно у консултацији са хирурзима различитих специјалности. Простор је изванредан, има доста капацитета и модерне опреме која омогућава безбедно лечење и најтежих пацијената - нагласио је је др Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра Ниш.

- Сарадња ће бити усмерена на едукацију, размену искустава и организациону стратегију а то је и најважнији део ове сарадње. Професори и доктори нишког Клиничког центра ће доћи као професори консултанти код нас и покушаћемо да, јер имамо 8 модерних хируршких сала, то буде једна стручна сарадња где ће они пренети своје знање на наше запослене -  најавила је Љиљана Антић, директорка Здравственог центра Врање.

Након обиласка Хируршког блока, одржан је колегијум са лекарима хирурзима различитих специјалности и специјалистима анестелозима где је разматрана организациона стратегија и систем функционисања операционог дела Хируршког блока и јединице интензивног лечења.

 

Директори Клиника за дигестивну хирургију и анестезију нишког Клиничког центра, др Горан Станојевић и др Радмило Јанковић су изразили задовољство у вези са начином на који је у почетку након отварања Хируршког блока организован рад и распоред пацијената као и са функционисањем у једини интензивног лечења уз напомену да Врање сада по први пут има јединицу интензивног лечења у операционом блоку и да је то веома значајно пре свега за пацијенте и њихово лечење.