Март месец борбе против малигних болести

У оквиру кампање „Март месец борбе против малигних болести“ под слоганом  „Рано откривање рака спашава животе и смањујње трошкове лечења“ и поводом 20.марта „Националног дана борбе против рака дојке“ Центар за превенцију са поливалентном патронажом скреће пажњу да је најефикаснији приступ контроли малигних болести превенција пре свега примарна када модификацијом или елиминацијом основних фактора ризика спречавамо настанак болести, али треба скренути и посебну пажњу на скрининг који подразумева откривање болести у што ранијој такозваној асимптоматској фази уз помоћ тестова, прегледа или процедура које се лако могу применити на здраву популацију.

Поред организованог скрининга постоји и опортуни који се ради када се грађани јављају на редовне превентивне прегледе.

Од 2013. године организовани су и национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који би требало да у наредном периоду значајно смање оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора. На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамографски превентивни прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две годинеСкрининг на карцином грлића материце обухвата жене између 25 и 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Папа тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева односи се на грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено(окултно) крварење у столици.

 

И даље је један од значајних проблема у Србији непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава из развијених земаља света у спровођењу програма превенције и раног откривања рака.

Центар за превенцију са поливалентном патронажом у оквиру ове кампање планира промотивно-едукативне активности усмерене ка информисању становништва пре свега о основним факторима ризика уз поделу здравствено-едукативног материјала Националног програма за борбу против рака Министарства здравља под слоганом „Србија против рака - кажи свима које волиш, редован преглед је најбоља заштита“ и „Ко ти може помоћи да избегнеш рак - Ти одазови се позиву свог лекара“  како би се утицало на подизање свести свих наших грађана да најпре препознају неодговорно здравствено понашање према сопственом здрављу и  замене га одговорним. Да одлазе на редовне превентивне прегледе уз помоћ којих је могуће открити болест у што ранијој фази када су изгледи за излечење далеко већи.

Током кампање у организацији Центра за превенцију са поливалентном патронажом и сталних партнера: Црвеним крстом Врање, Заводом за јавно здравље, Медицинском школом „Др Изабел Емсли Хатон“ биће организоване трибине и предавања др Драгана Пешића на тему „Превенција малигних болести“ са посебним акцентом на карцином дојке уз поделу здравствено-едукативног материјала и демонстрацију самопрегледа дојки - како да уочите разлику између здраве и болесне дојке палпацијом на показним луткама.

Здравствени центар Врање у оквиру кампање Март месец борбе против рака 8. марта на Међународни дан жена, организује превентивне прегледе без заказивања за све жене које тог дана дођу на преглед.
Превенција и рано откривање рака су најуспешније оружје у борби против рака!
 
- Обзиром на значајну улогу коју жене имају данас у породици и друштву, на многобројне захтеве које пред њих свакодневно поставља живот, најважније је да жене, мајке, сетре, баке данас буду здраве. Здравље је оно што им ми у Здравственом центру желимо и поклањамо за 8. март!- каже директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић позивајући све жене да се одазову позиву на скриниг прегледе.
 
Редовна примена прегледа и/или теста, у циљу раног откривања болести код људи који још немају симптоме те болести и који се налазе у просечном ризику оболевања назива се скриниг и Здравствени центар Врање позива све жене да на овај дан ураде нешто најбоље за себе и своје здравље, да ураде скрининг, да учествују у програмима раног откривања рака.
 
Прегледи и тестови нису болни ни непријатни, рано откривање и лечење доводе до излечења а највећи број скринигом откривених оболелих особа продужава им живот.
 
Све жене које желе да ураде скриниг прегледе могу да се консултују са својим изабраним лекаром или да посете Центар за превенцију где могу да ураде основне превентивне прегледе и добију савет.