Бесплатни прегледи коже - Еуромеланом 2019

У Служби за консултативно специјалистичку дијагностику (одсек за дерматовенерологију) Дома здравља Врање ће 13. маја 2019. године од 10:00 до 14:00 часова бити организовани бесплатни скрининг прегледи коже. Сви заинтересовани се могу пријавити током текуће радне недеље путем телефона: 017/431973 или пријављивањем код дежурне медицинске сестре.

Циљеви кампање Еуромеланома су бесплатни прегледи коже који би омогућили рано откривање рака коже и откривање особа који имају повећан ризик за оболевање од рака коже. Медијска кампања Еуромеланома 2019 усмерена је ове године на информисање јавности о неопходној адекватној заштити од УВ зрачења, како заштити од сунца тако и заштити од вештачких извора ултравиолетног зрачења, пре свега у соларијумима.

На иницијативу Удружења дерматовенеролога Србије, Министарство здравља Републике Србије, је 17. фебруара 2019. године, усвојило правилник о забрани употребе силаријума пре 18. године живота, а после 18. године живота, употреба соларијума је дозвољена уз потписивање информисаног пристанка, где су наведени сви ризици и последице који настају употребом соларијума.

У Србији, Еуромеланома 2018 дан је обележен 21. маја 2018. године. Тог дана били су организовани бесплатни скрининг прегледи у 29 градова широм Србије, у државним клиникама и болницама, као и у приватним дерматолошким ординацијама. Градови у којима су урађени прегледи су: Београд, Нови Сад, Ниш, Kрагујевац, Пожаревац, Смедеревска паланка, Петровац на Млави, Ваљево, Ужице, Бачка паланка, Зрењанин, Kикинда, Оџаци, Панчево, Вршац, Суботица, Власотинце, Лесковац, Зајечар, Kњажевац, Пирот, Штрпце, Грачаница, Угљаре, Kосовска Митровица. Сви заинтересовани могли су да се пријаве за преглед путем интернета, попуњавањем упитника и путем телефона.

ТОKОМ 21. МАЈА 2018. ШИРОМ СРБИЈЕ ПРЕГЛЕДАНО ЈЕ УKУПНО ОKО 1800 ГРАЂАНА И ДЕТЕKТОВАНО ПРОСЕЧНО 10% ПРОМЕНА НА KОЖИ KОЈЕ СУ БИЛЕ СУМЊИВЕ НА РАK KОЖЕ

У оквиру кампање Еуромеланом 2019, у Србији ће бити организовани циљани прегледи особа који имају висок ризик за настанак меланома и других облика рака коже. У том циљу у сарадњи са Иновационим центром Електротехничког факултета направљена је веб апликација са упитником који открива особе који имају повишен ризик за настанак рака коже, која их је усмеравала на заказивање бесплатног прегледа 13. маја у једној од дерматолошких установа широм Србије. Позивамо Вас да и Ви попуните овај упитник, сазнате колики је Ваш ризик за настанак рака коже и уколико је он висок бићете контактирани ради заказивања прегледа код дерматолога 13. маја 2018. Сви остали грађани моћи ће, као и претходних година, да закажу преглед од 06. до 08. маја 2019. од 08-20 х путем бесплатне телефонске линије на број: 0800 222 888.

Kампању организује Удружење дерматовенеролога Србије у сарадњи са Еуромеланома Еуропе и Европским удружењем за дерматолошку онкологију (ЕАДО), Интерсекцијским одбором за меланом Српског лекарског друштва, а под покровитељством Европске академије за дерматологију и венереологију (ЕАДВ) и Министарства здравља Републике Србије.

Национални тим Еуромеланома 2019. у Србији чине: проф. др Лидија Kандолф Секуловић, координатор доц. др Душан Шкиљевић, проф. др Жељко Мијушковић, доц. др Даница Тиодоровић, доц. др Весна Миличић, асист. др Татјана Рош, асист. Др Јелена Стојковић Филиповић, асист др Татјана Радевић, др Биљана Бубњевић и прим др Вања Петковић Орозовић.

Овогодишњи спонзори кампање су:  Eucerin Србија, Roche d.o.o., La Roche Posay, Avene, Mylan, Телеком Србија и Иновациони центар Електротехничког факултета.

 Извор: Еуромеланом 2019 ( https://www.euromelanoma.org/serbia )