Oбележен Међународни дан медицинских сестара

Поводом 12. маја, Дана медицинских сестара одржана је Централна академија Националне асоцијације здравствених радника Србије, у организацији Удружења здравствених радника Националне асоцијације Пчињског округа.

Присутнима се најпре обратила председница Удружења здравствених радника Пчињског округа Јасмина Ристић, потом председник Националне асоцијације Удружења здравствених радника Србије Небојша Вацић, директорка  Здравственог центра др Љиљана Антић и доктор медицинских наука Снежанa Миљковић која је начелница у кабинету генералног директора Kлиничког центра Ниш.

-Бити медицинска сестра је јединствен позив. Тражи оно најлепше у људском бићу – хуманост и преданост. Захтева још и подразумева професионалност, добру организованост, посвећеност, знање, емпатију, свест о одоговорности коју носе брига и старање за људски живот. Медицинске сестре односно здравствени техничари су важан део медицинског тима у коме могу равноправно да учествују само ако добро знају свој посао. Због тога су унапређивали своју струку, прихватали нова знања, ишли у корак са временом, а све зарад лечења и неге својих пацијената. Може се рећи да су стубови здравства сваке државе и чувари здравља сваке нације – чуло се на данашњем скупу.

Тема о којој је такође било речи на академији односи се на управљање људским ресурсима на Клиници за неурологију Клиничког центра Крагујевац. О њој је говорила Наташа Јевтовић.

Национална асоцијација удружења здравствених радника Србије доделила је награде најбољима, сребрни и златни знак Националне асоцијације, за изузетан допринос и активност у професионалној асоцијацији.

У културно уметничком програму Централне академије учествовале су Велина Стаменковић, ученица трећег разреда ОШ „Вук Караџић“ у Врању, Николина Петковић ученица шестог разреда ОШ „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи и бенд Весели доктори.

Међународни дан медицинских сестара обележава се 12. маја сваке године, у знак сећања на дан рођења Флоренс Најтингејл, поборнице реформи здравствене неге и зачетнице модерног сестринства. Најтингел је рођена у Фиренци у Италији, 12. маја 1820. године. Целог живота се борила унапређење своје професије и права жена. Након школовања пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена, које су као медицински радници отишли на фронт.