Светски дан срца 2019 - "Буди херој свога срца"

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,9 милиона људи сваке године.

Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана,физичка неактивност и злоупо- треба алкохола).

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „БУДИ ХЕРОЈ СВОГА СРЦА” са жељом да се створи глобална заједница Хероја наших срца.Сви можемо бити хероји свога срца тако што ћемо обећати себи, својој породици, својим пријатељима, својим болесницима, становништву да мале промене у животном стилу могу утицати на здравље нашег срца: престанак пушења, правилна исхрана, 30 минута физичка активност дневно могу да помогну у превенцији болести срца и крвих судова.

Центар за превенцију са Поливалентном патронажом у сарадњи са сталним партнерима: Центром за промоцију здравља Завода за јавно здравље Врање, Црвеним крстом Врање, Медицинском школом „др Изабел Емсли Хатон“ је поводом овог значајног датума по календару јавног здравља 27.09.2019.године почев 11 часова у пешачкој зони организовао  уличну акцију-базар здравља.

Циљ акције је да се скрене пажња јавности на основне факторе ризика: пушење, неправилну исхрану, физичку неактивност, злоупотребу алкохола за настанак кардио-васкуларних болести, промоцију здравих стилова живота и контролу основних фактора ризика као основних превентивних мера за спречавање обољевања и смањења броја преверемених смртних случајева, што је у складу са циљем  Светске федерације за срце и Светске здравствене организације да се овај број смањи за 25% до 2025.године, која је наишла на изузетан пријем код грађана који су у то време шетали у пешачкој зони Града Врања.

Грађанима су били доступни бесплатни превентивни прегледи: мерење крвног притиска и нивоа шећера из капиларне крви уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета у директном контакту са здравственим радницима у вези са здравим стиловима живота и у организацији Црвеног крста Врање одржан је Јавни час пружања прве помоћи код срчаног удара најмлађим ученицима основних школа у Врању.

На паноима ученици основних и средњих школа Града Врања су заједнички представити цртеже и литерарне радове на теме „Штетност дуванског дима“и“Правилна исхрана“ у оквиру конкурса у организацији Завода за јавно здравље Врање.