Светски дан менталног здравља 2019 - Заједно у превенцији самоубиства

Светски дан менталног здравља се сваке године обележава 10. октобра на иницијативу Светске федерације за ментално здравље и уз подршку Светске здравствене организације, а у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године обележавање Светског дана менталног здравља посвећен је превенцији самоубиства. 

Сваке године близу 800.000 људи себи одузме живот, док је број покушаја самоубистава још већи. Свако самоубиство је трагедија која погађа породицу, а утицај на заједницу и државу има дугорочан ефекат. Самоубиства се дешавају током читавог животног века и други су водећи узрок смрти међу младима од 15 до 29 година на глобалном нивоу. (http://www.batut.org.rs/index.php?content=1950)

"Суицид, као општи проблем присутан је у свету и у Врању је као и на нивоу Србије. Покушај самоубиства је пре свега, мултифакторијалан и комплексан проблем." - наводи начелник Психијатрије Здравственог центра Врање, др Слободан Стаменковић и додаје:

"Управо из тог разлога је Дневна психијатријска болница оправдала своје постојање, јер је то место где се спроводе различити психотерапијски поступци у циљу оснаживања и јачања капацитета људи са различитим психолошким сметњама и представља значајну карику у процесу њихове ресоцијализације и реинтеграције у друштво."

"Међутим, велика је грешка а врло често се у јавнопсти намеће мишљење да су суицидалне особе из редова хроничних психијатријских пацијената што једноставно речено - није тачно и то код њих није одлучујући фактор." - упозорава др Стаменковић.

"Када разговарамо о самоубиству морамо много шире да сагледамо овај проблем јер узроци могу да буду у свим сферама друштва. Врло често затекне нас вест да је суицид покушала или извршила особа која никада није имала психијатријске симптоме, која се никада није јављала стручним људима и тражила помоћ, која је то своје незадовољство и безизлазност ситуације у којој се нашла дубоко акумулирала у себе и која је тај неиздржљиви осећај незадовољства и безизлазности покушала да реши суицидом. 

 

Психологија и психијатрија јесу медицинске гране које омогућују помоћ у таквим ситуацијама и због тога, сви они људи који имају наглашена осећања беспомоћности, незадовољства, безизлазности, треба да се јаве психолозима и психијатрима без икаквих предрасуда јер су то места где им се може помоћи." - нагласио је др Слободан Стаменковић поводом обележавања Светског дана менталног здравља који ове године наглашава значај превенције суицида и истaкао је да је адекватно ментално здравље предуслов за здрав, функционалан и успешан живот сваког човека а самим тим и друштва у целини.