Светски дан менталног здравља: Пројектор за дневну психијатријску болницу

Градска управа помоћи ће набавку пројектора за потребе Дневне психијатријске болнице у Врању, потврдио је за ВОМ, градоначелник др Слободан Миленковић.

Према његовим речима градска управа покушава, да на разне начине у оквиру својих могућности помогне унапређење здравствене услуге у Врању.

Ово је само један гест којим желимо да на данашњи дан помогнемо рад дневне болнице. Ми пратимо потребе здравствених радника и трудимо се да све захтеве који долазе из здравствене установе одобримо. Сматрамо да смо сви на истом задатку и да радимо у интересу пацијената – каже др Миленковић.

Његов помоћник задужен за здравствену заштиту др Александар Стајковић, напомиње да иако не велика по површини врањска Дневна психијатријска болница ради по светским стандардима.

Задовољство ми је што можемо на неки начин побољшати рад ове болнице. Не смемо да жмуримо на чињеницу да постоје људи који имају проблема са менталним здрављем. Приступ и начин њиховог лечења је у Врању на завидном нивоу – оцењује др Стајић. (https://vom.rs/vesti/drustvo/svetski-dan-mentalnog-zdravlja-projektor-za-dnevnu-psihijatrijsku-bolnicu/)

Светски дан менталног здравља се сваке године обележава 10. октобра на иницијативу Светске федерације за ментално здравлје и уз подршку Светске здравствене организације, а у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света. Ове године обележавање Светског дана менталног здравља посвећен је превенцији самоубиства.

Сваке године близу 800.000 људи себи одузме живот, док је број покушаја самоубистава још већи. Свако самоубиство је трагедија која погађа породицу, а утицај на заједницу и државу има дугорочан ефекат. Самоубиства се дешавају током читавог животног века и други су водећи узрок смрти међу младима од 15 до 29 година на глобалном нивоу.

Суицид, као општи проблем присутан је у свету и у Врању је као и на нивоу Србије. Покушај самоубиства је пре свега, мултифакторијалан и комплексан проблем – наводи начелник Психијатрије Здравственог центра Врање, др Слободан Стаменковић.

Он додаје да је управо из тог разлога Дневна психијатријска болница оправдала своје постојање, јер је то место где се спроводе различити психотерапијски поступци у циљу оснаживања и јачања капацитета људи са различитим психолошким сметњама и представља значајну карику у процесу њихове ресоцијализације и реинтеграције у друштво.