Имунизација становништва против грипа 2019

Грип је велики јавноздравствени и социо-економски изазов, имајући у виду да годишње преко 100 милиона људи оболи на глобалном ниву од којих 250–650 хиљада умре од компликација ове болести, доводећи до смањења радне способности  и оптерећености здравственог система.

У складу са Правилникoм о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, спроводи се обавезна имунизација лица у посебном ризику код трудница и свих лица старијих од шест месеци живота са: хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са BMI> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, имуносупресијом (укључујући особе са HIV/AIDS, особе са функционалном или анатомском аспленијом), као и код примаоца трансплантата. Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи: код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама, као и код лица запослених у здравственим установама.  

Здравствени центар Врање је у петак, 11. октобра 2019. године добио 2000 доза вакцина које су из службе за здравствену заштиту одраслог становништва дистрибуиране ка службама: за здравствену заштиту радника - 500, кућног лечења - 100, дијализе - 50 и Здравственој станици Врањска бања - 150 доза. Осталим службама и амбулантама вакцине ће бити достављане у складу са потребама и у континуитету.

Имунизација се у Здравственом центру Врање реализује од понедељка, 14. октобра 2019. године, радним данима у две смене на пунктовима за имунизацију.

Након дуго година примене сезонске тровалентне вакцине против грипа, имајући у виду значајно учешће типа Б вируса грипа у оболевању популације на глобалном нивоу (20–30%), у састав вакцине поред два типа А вируса грипа уврштена су и два типа Б вируса, те је стога за ову сезону обезбеђена доступност четворовалентне вакцине.

Четворовалентна (сезонска) вакцина поред типа АH1N1 (A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-like virus) вируса грипа, садржи типове АH3N2 (A/Kansas/14/2017 (H3N2)-like virus) и два типа B вируса грипа (B/Colorado/06/2017-like virus B/Victoria/2/87 lineage и  B/Phuket/3073/2013-like virus (B/Yamagata/16/88 lineage))  у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу и одлуци ЕУ за сезону 2019/2020, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони на територији северне хемисфере за које се очекује да могу да изазову како спорадично, тако и епидемијско јављање у популацији у сезони 2019/2020.

Време неопходно за стицање имунитета је 2–3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6 до 12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику. Код наведених категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација (најчешће запаљења плућа). Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, ову вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених шест месеци живота.  Преосетљивост на јаја, пилеће протеине, неомицин и формалдехид су најчешће контраиндикације код ове вакцине. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају имуносупресивне терапије, као што су кортикостероиди, цитотоксични лекови или радиотерапија.

Вакцина која ће бити доступна у домовима здравља је инактивисана, сплит вакцина, произвођача Санофи Авентиса.

Вакцинација против грипа се спроводи у циљу редуковања оболевања и умирања, као и редуковања преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.

Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације, али и индиректно очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања  могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања. 

Вакцинација ће се спроводити након дистрибуције према плану потреба на вакциналним пунктовима у домовима здравља који су надлежни за спровођење.               

Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбeднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа. 

Извор: Инстуитут за јавно здравље републике Србије "Милан Јовановић Батут" /http://www.batut.org.rs/index.php?/content=1955/