Светски дан дијабетеса 2018-2019.

Светски дан дијабетеса је кампања са циљем скретања пажње на проблем дијабетеса у свету. Обележава се сваке године 14. новембра, на дан када је 1891.године рођен сер Фредерик Бантинг научник и лекар који је са Чарлес Бест-ом допринео открићу инсулина 1922. године и годину дана касније 1923 добио Нобелову награду. Иницијативa за обележавање овог значајног датума  је покренута 1991. године од стране СЗО и Међународне дијабетес федерације(ИДФ),а званично Светски дан борбе против дијабетеса се обележава од 2007.године у преко 160 земаља чланица СЗО и око 200 чланица ИДФ.

У организацији Центра за превенцију Дома здравља у Врању са партнерским организацијама (Завод за јавно здравље, Црвени крст Врање, Медицинска школа Др Изабел Емсли Хатон) и здравствених радника из Диспанзера (Саветовалишта) за дијабетес и осталих служби Здравственог центра у Врању у  главном холу Дома здравља 14.новембра са почетком у 10 часова заједничком акцијом обележиће се Светски дан борбе против дијабетеса  под слоганом „ДИЈАБЕТЕС И ПОРОДИЦА– ДИЈАБЕТЕС УТИЧЕ НА ПОРОДИЦУ”.

Грађанима ће бити доступни бесплатни превентивни прегледи који подразумевају мерење нивоа шећера из капиларне крви и крвног притиска уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета од стране здравствених радника у вези здравих стилова живота.

Центар за превенцију са Службом поливалентне патронаже Дома здравља у Врању ће током новембра месеца у оквиру кампање“Месец борбе против шећерне болести“ оганизовати низ акција (бесплатни превентивни прегледи: мерење нивоа шећера из капиларне крви и крвног притиска уз поделу здравствено-едукативног материјала у вези здравих стилова живота) како у граду тако и у сеоским срединама са циљем скретања пажње  на подмуклу болест која убија, а која се примарним превентивним мерама (модификација и елиминација основних фактора ризика, које треба заменити здравим стиловима живота, пре свега правилном исраном, редовном континуираном физичком активношћу, животом без дуванског дима и без злоупотребе алкохола) може спречити или одложити и спречити настанак евентуалних компликација.

Овим поводом су врата Превентивног центра свим заинтересованим грађанима широм отворена не само у новембру већ током целе године, како би проценили постојање евентуалног ризика за оболевање од дијабетеса попуњавањем упитника након антропометријских мерења и лабораторијских анализа (скрининг) и благовремено предузели адекватне мере да би спречили или одложили почетак болести или открили болест у што ранијој фази како би спречили евентуалне компликације које су карактеристичне за ову болест.

 Овим поводом Вас позивамо да узмете учешће у обележавању овог значајног датума.

 Лого Светског дана дијабетеса је плави круг усвојен као глобални симбол борбе против дијабетеса и симболизује живот и здрављеплава боја је боја неба и заставе Уједињених нација и представља све земље уједињене у борби против пандемије дијабетеса.

 

Колико је дијабетес опасна и подмукла болест говори чињеница да уколико бисмо све људе који болују од дијабетеса сместили у једну државу која би се звала ДИЈАБЕТЕС,била би на трећем месту у свету по броју становника одмах иза Кине и Индије па онда после ње би следиле САД и Бразил.

 

Почев од 2007.године смо имали петогодишњу кампању која је била посвећена „Едукацији и превенцији дијабетеса“,затим од 2014-2016 трогодишњу кампанју посвећену „Здравим стиловима живота“ са посебним акцентом на правилну исхрану,2017.година посвећена женама под слоганом „Жене и дијабетес – наше право на здраву будућност”.

Тема Светског дана дијабетеса и Светског месеца дијабетеса 2018. и 2019. године је „Дијабетес и породица” и обележава се са слоганом „Дијабетес утиче на породицу”.

Активности ове кампање у борби против дијабетеса, коју ће Интернационална дијабетес федерација (IDF) спроводити наредне две године, имаће за циљ:

 • Подизање свести о утицају дијабетеса на породицу и неопходности пружања подршке таквим породицама.
 • Промоцију улоге породице у управљању дијабетесом, лечењу, превенцији и едукацији о дијабетесу.

 Тренутно преко 425 милиона људи живи са дијабетесом. Већина оболелих има тип 2 дијабетеса, који се у великој мери може спречити кроз редовну физичку активност, правилну и уравнотежену исхрану и промоцију здравог животног окружења. Породица игра кључну улогу у модификацији фактора ризика за тип 2 дијабетеса, на које можемо утицати и мора јој се обезбедити образовање, ресурси и здраво животно окружење.

Свака друга особа са типом 2 дијабетеса не зна да има дијабетес. Рана дијагноза и лечење су кључни за спречавање компликација дијабетеса и постизање бољих исхода болести. Све породице су потенцијално погођене дијабетесом, тако да је свест о знацима, симптомима и факторима ризика од виталног значаја за његово раније откривање.

Дијабетес може представљати велики економски терет за појединца и породицу. У многим земљама, само трошкови инјекције инсулина и дневног мониторинга гликемије представљају половину просечног породичног прихода. Доступност неопходним лековима за дијабетес,  медицинским помагалима и средствима је ван економског домашаја многих. Због тога је један од приоритета ове кампање унапређење доступности лекова, медицинских помагала и дијабетолошке здравствене заштите, који значајно утичу на исход болести.

Приближно сваком четвртом члану породице су доступни образовни програми за дијабетес.  Доказано је да породична подршка у дијабетолошкој здравственој заштити има значајан ефекат у унапређењу исхода болести. Због тога је важно обезбедити доступност едукације и подршке самоконтроли свим особама оболелим од дијабетеса и њиховим породицама, како би се смањио психолошки утицај болести који може да резултира лошим квалитетом живота.

 Дијабетес у свету

 • Свака 11. одрасла особа или 425 милиона људи има дијабетес.
 • Очекује се да ће број људи са дијабетесом до 2030. године достићи број од 522 милиона.
 • Свака друга особа са дијабетесом не зна да има шећерну болест (212 милиона).
 • У Европи од дијабетеса болује 57 милиона људи.Број оболелих је највећи у Турској,Црној Гори,Македонији,Србији и БиХ и у сталном је порасту.
 • У земљама са ниским и средњим приходом три од четири особе живи са дијабетесом.
 • Преко милион деце и адолесцената има тип 1 дијабетеса.
 • Свако шесто новорођенче је било изложено високом нивоу глукозе у крви током трудноће.
 • Две трећине особа са дијабетесом чини радноактивно становништво (327 милиона).
 • Дијабетес је био узрок скоро 5 милиона смртних исхода 2017. године.
 • Дијабетес је 2017. године био узрок трошкова у здравству у износу најмање 727 милијарди долара– што је више од војног буџета одбране САД-а и Кине заједно!
 • У свету 12% глобалних трошкова у здравству, одговорно је за лечење одраслих соба са дијабетесом.
 • У Европском региону дијабетес је одговоран за готово 10% трошкова у здравству (147 милијарде долара), углавном намењених лечењу компликација. Процењује се да су ови тзв. директни трошкови дијабетеса у Србији годишње око 500 ЕУР по пацијенту или 250 милиона ЕУР укупно.

Дијабетес у Србији

 • У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.
 • Институт за јавно здравље Србије процењује да око 000 (12,4%) одраслог становништва Србије има дијабетес.
 • Половину оболелих чини радно способно становништво.
 • Приближно 39% оболелих није дијагностиковано и не зна да има дијабетес.
 • Дијабетес се често открива случајно, када је болест узнапредовала и компликације наступиле. Према подацима Института за јавно здравље Србије, готово 1/3 пацијената већ има једну или више касних компликација у тренутку постављања дијагнозе дијабетеса.

За рано откривање дијабетеса неопходно је учешће породице: 

 • Свака друга особе са дијабетесом не зна да има дијабетес. Рана дијагностика и лечење су кључни за спречавање или одлагање настанка тешких компликација дијабетеса.
 • Ако се тип 1 дијабетеса не открије на време, постоји велика вероватноћа за настанак тешке инвалидности или смрти. Упознајте знаке и симптоме да би заштитили себе и своју породицу.

У превенцији типа 2 дијабетеса учествује и породица:

 • Многи случајеви тип 2 дијабетеса се могу спречити усвајањем здравог стила живота. Смањивање ризика за настанак типа 2 дијабетеса почиње у породици.
 • Када се породица здраво храни и заједно вежба, сви чланови породице имају користи и на тај начин међусобно подстичу протективна понашања у превенцији типа 2 дијабетеса.
 • Уколико неко од чланова ваше породице има дијабетес, упознајте се са ризицима и знацима упозорења како би спречили настанак дијабетеса и његових компликација.
 • Породице треба да живе у окружењу које подржава здрав животни стил и помаже им у спречавању настанка типа 2 дијабетеса.

 О мом дијабетесу брине и моја породица:

 • Управљање дијабетесом захтева свакодневну терапију, редовно праћење болести, здрав начин живота и стално учење о болести. Подршка породице је кључна.
 • Сви здравствени радници треба да поседују знања и вештине како би помогли појединцима и њиховим породицама у управљању дијабетесом.
 • Континуирано образовање и подршка треба да буду доступни свим појединцима и њиховим породицама као помоћ у управљању дијабетесом.
 • Неопходни лекови и дијабетолошка здравствена заштита морају бити доступни свакој породици.(http://www.batut.org.rs/index.php?lang=1)