Светски дан здравља - 7. април, Здравствени центар Врање обележава под слоганом доступности здравствене услуге за све, пре свега промоција и доступност вакцинисања свима

 

Светска здравствена организација основана је са визијом да сваки појединац има право на могућност да оствари највиши могући ниво здравља. Сваке године, на дан оснивања ове међународне организације, 7. априла, обележава се Светски дан здравља.

Ове године, глобална кампања која прати овај важан датум, спроводи се под слоганом “Градимо правичнији, здравији свет за све”.

Здравствени центар Врање, ове године посветио је управо промоцији вакцинације и доступности вакцине свима.

"Због разуђености нашег подручја многи мештани тешко долазе до својих амбуланти. Ми смо желели да вакцину учинимо доступном свима, те смо за почетак организовали акцију овде у Власу. Предвиђено је да се овом приликом вакцинише око 70 грађана. Око 160 мештанина се већ вакцинисало, од тога је 140 примило и другу дозу. Наставићемо и даље са масовном имунизацијом. Сутра ће акција бити организована у Лукову и Кривој Феји а након тога вакцинација сеоског становништва биће спроведена и у другим сеоским срединама на територији Града, рекла је директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић и додала:

"Вакцинација у Власу  је почетак масовне имунизације са којом ће се наставити  и у наредном периоду и у осталим сеоским срединама. Циљ је да се што више људи вакцинише како би се створио колективни имунитет и самим тим победила корона. Такође, циљ су нам и припадници осетљивих група у самом Граду Врању тако да ћемо у петак у сарадњи са Црвеним крстом вакцинисати и кориснике Народне кухиње у Врању.".

Посећамо да је вакцинација у Спортској хали у Врању од јуче могућа и без заказавања преко портала Е управе. Ово се односи само на вакцину кинеског призвођача Синофарм.Свет у коме живимо је јединствен, а година која је за нама показала нам је и да је, уз све наше многобројне поделе, он ипак недељив. Али - иако смо сви суочени са истим проблемом, сведоци смо да ова криза није свуда узроковала подједнак потрес. На жалост, она је у многоме продубила већ огроман друштвено-економски зјап и додатно нагласила сурове друштвене поделе широм света.

Када је реч о здравственом аспекту, управо у околностима пандемије, увидели смо огроман значај доступности и приступачности здравствених служби и услуга, а са друге стране, уверили смо се колико то непосредно зависи од тога где смо рођени, одрасли, где живимо и/или радимо, колико смо стари…

Широм света, овог једног јединог, који би сви требало равноправно да делимо, живе милиони људи који своје домаћинство једва опскрбљују неопходним потрепштинама, оних који маштају за бољим (или икаквим) условима за образовање и запослење, оних који трпе родну и сваку другу неравноправност, оних који немају приступ безбедним природним ресурсима – ваздуху, води, храни, оних који немају адекватан (или никакав) приступ здравственим службама. То неминовно води до патње, болести, до превремених смрти. Такав исход није само губитак за појединце и њихове породице, то је удар за заједнице и друштво у целини.

КОВИД-19 снажно је погодио целу планету, све слојеве друштва, не познајући границе нити класне поделе. Али оно где се разлика јасно показала јесте у спремности да се тај удар поднесе. Непобитно је да се најтеже се са овом пошасти носе оне заједнице и друштва које су и пре пандемије биле најрањивије, сиромашније, изложеније бројним болестима, са незадовољавајућим квалитетом и доступношћу здравствене заштите. У таквим срединама, борба са пандемијом има значајно мање шансе за успех.

Делује неправично? Свакако! Али – то се може спречити!  Од непроцењивог је значаја да сваком појединцу буду омогућени животни и радни услови који подржавају здравље. Лидери земаља, као и сви они који се налазе у ланцу креирања здравствених и социјалних политика и доношења одлука, морају бити свесни значаја здравља као главног ресурса за просперитет. Зато би главна тежња сваког друштва морала бити да у будућности искорени неједнакости у здрављу.

Свет у коме живимо у последњих годину дана нас је научио да и није тако велики како нам се до скора чинило, да нас лако могу заокупити заједничке бриге и проблеми.  Посвећеност визији да сваки појединац, ма где живео на овој планети, може да оствари право на добро здравље, јесте линија водиља Светске здравствене организације, али би морала бити недвосмислени императив сваког друштва, сваке заједнице и, зашто да не, сваког од нас понаособ.

Коришћен текст који је поводом обележавања Светског дана здравља презентовала Светска здравствена организација.

 

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net