Активности редовне обавезне вакцинације - повећан број због уписа деце у школу

Према налогу Сектора за јавно здравље и програмску здравствену заштиту, Министарства здравља у току је праћење активности које предузимају службе за здравствену заштиту предшколске деце у вези са обавезном вакцинацијом коју ове службе спроводе до поласка деце у школу.

"Последњих месеци одзив је знатно већи у односу на претходни период зато што је у току упис деце у школу, тако да је у овој недељи укупан број вакцинисане деце 198." - истакла је управница Дома здравља Врање, др Марина Џикић и додала је:

"Свакодневно се врши ревизија картотеке, тријажа и позивају се деца према важећем Календару вакцинације. Располажемо са довољним бројем вакцина, редовно се врши дистрибуција вакцина и нема проблема у вези са испоруком вакцина." - рекла је др Марина Џикић уз напомену да је током пандемије све време несметано текла редовна вакцинација у Саветовалишту, није било прекида.

"Законом прописане вакцине за децу предшколског узраста су обавезне за сву децу, ослобађање од вакцинације није опција али је дозвољено оправдано одлагање и оно је могуће на основу извештаја имунолога, у случају да је дете оперисано, када је дете примало крв, трансфузијом, када је дете болесно, док болест траје или када је у питању неки други медицински оправдан разлог.

Тада су родитељи дужни да се на заказани датум, након одлагања, јаве у Саветовалиште Службе за здравствену заштиту деце предшколског узраста у Дому здравља Врање и накнадно вакцинишу своје дете." - напоменула је управница Дома здравља Врање, др Марина Џикић.

 

 

 

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net