Покретни мамограф у Врању

У организацији Минстарства здравља и Центра за радиологију Клиничког центра Ниш, уз логистичку подршку Службе за радиологију и надлежних Здравственог центра у Врању, организовани су бесплатни  мамографски прегледи. Покретни, дигитални мамограф постављен је код Спортске хале.

Покретним дигиталним мамаографом омогућавају се превентивни прегледи жена у оквиру скрининга и могућности раног откривања евентуалног карцинома дојке. Овим прегледима биће обухваћене жене између 50 и 69 година

„Није случајно што су те жене у питању. Разлог је тај што се највећи број карцинома дојке јавља у том периоду. Све те жене биће примане без упута и без здрвавствене књижице али са заказивањем између 10 и 12 сати с тим што и жене млађег годишта неће бити искључене из овог прегледа али уз упут одговарајућег лекара и уз адекватну индикацију. Рано откривање је један од услова добре прогнозе евентулног лечења. Што пре се открије болест могућност њеног излечења је велика“, напомиње др Небојша Милосављевић начелник Службе радиологије у Врању.  

На територији града постоји 11.000 жена годишта које је обухваћено скрининг прегледима.

„На годишњем нивоу је потреба за те прегледе око 5.500 жена, а скрининг процедура се примењује на две године. У Србији од карцинома дојке на годишњем ниову оболи преко 4000 жена, премине више од 1600“, истиче врањски радиолог.

Покретни мамограф ће бити у Врању наглашава др Милосављевић, све док постоји реална потреба, а у складу са бројем жена које су буду пријављивале.

Првог дана заказивања прегледа за покретни дигитални мамограф свој термин за преглед добило је 164 жена. Телефон за заказивање мамографије, радиолошког прегледа дојке је: 0648990466.

Видео прилог можете подгледати ОВДЕ.

Извор РТВ Врање

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net