Др Јазиковић: Ковид болница затворена али опрез и даље неопходан

 

Епидемиолошка ситуација на подручју града Врања је знатно боља него почетком године када је у ковид амбуланти АТД било око 560 прегледа дневно , док је јуче било само 28 прегледа, од тога 22 прва а није било ниједног  пацијента који је позитиван на коронавирус. Ковид болница је јуче затворена, међутим, и даље је неопходан опрез јер су пред нама летњи месеци када ће бити путовања ван земље, те  ризици од преношења вируса и даље постоје, упозорава др Милица Јазиковић.

Ситуација се знатно побољшала и у дечјој ковид амбуланти, где ових дана није било деце која су долазила на преглед са симптомима коронавируса. Затварање ковид болнице је добар знак и све то указује на стабилну епидемиолошку ситуацију, каже др Јазиковић.

- Због смањеног броја пацијената који захтевају хоспитализацију јуче је затворена ковид болница у згради Психијатрије.  Има спорадичних случајева који ће убудуће бити транспортовани у  регионалну ковид болницу  у Крушевцу. Од јуче до данас није било таквих пацијената и надамо се да их неће ни бити у наредном периоду, каже докторка.

Медицински радници су се растеретили после двогодшњег ангажовања у ковид систему, тако да је новом организацијом сада  посвећеност пацијентима у нековид систему израженија. У сеоским амбулантама лекари пружају здравствену заштиту пацијентима више дана у недељи него што је то био случај у претходном периоду, додаје др Јазиковић.

-Конкретно у селима Ратаје и Власе лекар је у амбуланти сваког дана . У кривој Феји понедељком , средом и петком , у Ристовцу средом и петком , у Вртогошу у уторком и четвртком , у Барелићу уторком и петком . У амбуланти у Дубници , Тибужду , Корбевац  Ћуковцу лекар ради једног дана у недељи. Дајемо све од себе и надамо се да су мештани ових села задовољнији него претходне две године када су лекари у највећој мери били премештени у ковид систем, додаје докторка.

Наша саговорница каже да су услови за рад у сеоским амбулантама солидни . У складу са могућностима радиће се убудуће на побољшању услова за пријем пацијената у тим срединама. Она подсећа да  у  амбуланти у Врањској Бањи раде педијатар, стоматолог и лекар опште медицине а када је реч о градској амбуланти у Доњем Врању  , где су током короне издаване дознаке,тамо сада   опет ради један лекар као и у амбуланти у Огледној станици, објашњава др Јазиковић управница Дома здравља.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Извор: РТВ Врање

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net