COVID-19

COVID-19

 

До 25.02.2020. године у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је 14 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја (боравак на подручју интензивне трансмисије вируса и присуство симптома инфекције дисајних путева). Узорци свих тестираних особа били су негативни на нови корона вирус.

Дана 26.02.2020. године до 18 часова тестирани су узорци још две особе који су такође били негативни на нови корона вирус.

Од 24. фебруара 2020. године у Републици Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Подручјем интензивне трансмисије вируса се сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса САРС-ЦоВ-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија (посебно северна Италија). Такође, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер “Диамон Принцесс” који је укотвљен у луци Јокохама у Јапану.

Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на број 064 8945 235 који је отворило Министарство здравља.

Извор: сајт Министарства здравља Републике Србије (https://www.zdravlje.gov.rs/vest/345806/korona-virusna-bolest-covid-19-26022020.php)

Додатне информације можете добити на званичној презентацији Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Додатне информације