Специјалисти на кућном прагу: Акција Здравственог центра у Врању


Ј. СТОЈKОВИЋ | 05. јун 2020. 06:43 | 


Менаџмент Здравственог центра Врања у обиласку сеоских амбуланти на територији града. На располагању интерниста, гинеколог, стоматолог...

МЕНАЏМЕНТ здравственог центра Врања започео је обилазак сеоских амбуланти на територији града, како би углавном старијим мештанима организовали специјалистичке прегледе. За многе становнике сеоских подручја није једноставно, а и ни финансијски изводљиво да долазе на прегледе до Врања, тако да за ове акције влада велико итересовање. О томе сведочи прича из Ристовца где је за неколико сати прегледано око 150 пацијената, од стране интернисте и неуропсихијатра.

- Ове акције смо планирали раније, али нас је епидемија ковида спречила да их реализујемо. Чим се ситуација са епидемијом смирила ми смо кренули у обилазак амбуланти, како бисмо увидели шта недостаје и евентуално неке уредили и реновирали. Наш менаџмент чине лекари специјалисти па смо одлучили да и организујемо специјалистичке прегледе за пацијенте - објашњава директорка Здравственог центра др Љиљана Антић.

Акција је кренула из Здравствене станице у селу Власе, где се лече становници Пољанице, дела Врања који има 22 села. Након првих консултација и сусрета са пацијентима, донета је одлука да се у овој здравственој установи специјалистички прегледи организују једном недељно.

- Пацијентима ће на располагању бити интерниста, гинеколог, стоматолог и педијатар. Нама је циљ да здравствену заштиту учинимо што доступнијом свим становницима нашег краја, а овде се показало да влада потреба за овом врстом прегледа - каже др Антић.

И наредних дана биће организовани прегледи у бројним сеоским срединама. Специјалисти ће се организовати, на основу потреба пацијената, који ће се обраћати лекарима опште праксе који раде у здравственим станицама.

Управница Дома здравља др Јадранка Ајановић напомиње да при врањском Здравственом центру постоји 15 амбуланти и 16 здравствених станица.

ПОДРШKА ГРАДА

ДОKТОР Александар Стајић, помоћник градоначелника Врања задужен за здравствену заштиту, напомиње да је град ангажовао 20 лекара и 20 медицинских сестара за рад у руралним срединама.

- Управо је ситуација са епидемијом показала колико је важан рад тих амбуланти - каже др Стајић и истиче важност отварања стоматолошких ординација у Власу и Барелићу јер ова врста услуге за становнике ових планинских крајева већ деценијама представља проблем.

Извор: Вечерње новости