Превентивни прегледи у селу Првонек

 

Превентивни прегледи у селу Првонек

Врањски лекари и данас су били на услузи пацијентима који су желели да искористе могућност да се превентивно прегледају и на тај начин провере своје здравље. Након Криве Феје, Власа, Ристовца, Ранутовца, Ратаја, Корбевца доктори Здравственог центра данас су радили у селу Првонек надомак Врањске Бање.

Према речима директорке Здравственог центра у Врању Љиљане Антић ускоро ће се у овом селу које се налази на територији ГО Врањска Бања организовати прегледи лекара опште праксе једном месечно.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Извор: Врањска плус

Превентивни прегледи у Првонеку

Превентивни прегледи у Првонеку
 

Акција превентивних прегледа коју организује Здравствени центар Врање одржана је у МЗ Првонек. За више од 50 мештана, који су се одазвали акцији,  организован је интернистички, педијатријски  и преглед неуропсихијатра. Углавном старији становници, нису крили задовољство што су били у прилици да разговарају са лекарима и преконтролишу своје здравље, јер због удаљености од града, то ретко чине.

На територији Месне заједнице Првонек  која је веома разуђена, живи 340 становника. Акција је организована на отвореном, на простору код бране Првонек, где су услови за овакве активности итекако повољни. 

"Могу да похвалим да је ово изврстан потез Медицинског центра и др Љиље и њеног тима. Ово је добро за овај народ. Кад би могло да се ова акција настави и да буде стално. Да се настави барем једном седмично, да долази лекар са медицинском сестром и доноси лекове, "каже Слободан Стаменковић, мештанин.

Србољуб Јовчић, председник МЗ Првонекови објашњава: "Објекти који су саграђени приликом изградње бране, нису у функцији, а могу одмах да се користе јер су лепо направљени. Било би лепо да добијемо амбуланту, да лекар долази једном или два пута недељно, колико могу. Имамо доста старих људи, они имају потребе за лечењем. А значило би нам и ако би лекар посетио неке породице."

Осамдесетшестогодишњи Првислав Стојковић је најстарији мештанин ове месне заједнице. Са сузама у очима захвалио је на овој пажњи.

"Задовољан сам својим резултатима, у складу са годинама. Сви ми би требало да будемо задовољни овом услугом која нам је пружена, јер смо далеко од града. Ово нам је велика помоћ," каже Првислав Стојковић.

Директорка Здравственог центра др Љиљана Антић најавила је скоро опремање амбуланте која одавно постоји у Првонеку. Са лекарима специјалистима и медицинским особљем разговарали су са мештанима и договорили да наставе са оваквим прегледима јер су неопходни.

"Први утисак нам је предивна природа и дивни људи који су се јако обрадовали нашем доласку. Направили смо договор да доласци лекара специјалиста буду бар једном месечно, а имаћемо редован долазак лекара опште праксе једном недељно. Имамо овде прелепу амбуланту. Оно што треба да урадимо врло брзо је, да је опремимо намештајем и потребном апаратуром и кренемо са радом. Овде живи велики број старијих мештана, којима је тешко да долазе код лекара у амбуланту у Врањској Бањи, а о Врању да и не говоримо," каже директорка Љиљана Антић. 

Др Антић је рекла да је у договору са мештанима, заказан велики број дијагностичких процедура у Врању, како се они не би мучили да долазе. Телефоном ће бити обавештени о терминима. Договорено је да ни по редовну терапију не одлазе лично, када не морају, већ ће то за њих чинити председник месне заједнице.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Извор: РТВ Врање