Повећан број пацијената у ковид болницама, још 19 слободних постеља

Повећан број пацијената у ковид болницама, још 19 слободних постеља
 

 

У четири Ковид болнице у Врању хоспитализовано је 197 пацијената, а већина оболелих је са упалом плућа, рекла је гостујући у нашем програму директорка Здравственог центра, докторка Љиљана Антић. Велики је и број прегледа у Ковид амбуланти. Само  јуче је обављен 271 преглед, од којих 117 првих прегледа.  Заражено је укупно 25 здравствених радника.

Много је оболелих и много је посла за здравствене раднике, каже директорка Здравственог центра Врање, докторка Љиљана Антић. Из дана у дан повећава се број пацијената у 4 Ковид болнице и број прегледа у Ковид амбуланти.

''Све ово је последица оних недеља, када Врањанци нису схватали колико је ситуација озбиљна. Они не виде свог непријатеља, то је невидљиви вирус, али последице су велике. Велики је број заражава у  Врању, велики је број пријема у наше Ковид болнице. Ја  још једном молим овај народ,  апелујем на њих, да заиста схвате колико је озбиљна ситуација, каже докторка Антић.

Капацитети четири Ковид болнице у Врању су 216 постеља. Јутрошњи податак је да су попуњена 197 лежајева. Већина има упалу плућа, чак 193. Јуче је примљено 20 нових пацијената, а  19 је отпуштено.

Докторка Љиљана Антић, директорка ЗЦ Врање каже:

''Ми морамо пацијенте који су стабилни и такве су и инструкције струке и Министарства да отпуштамо, да иду својим кућама, без обзира што имају позитивне тестове, јер асимтоматски пацијенти су такође у својим кућама. Све остаје на њиховој озбиљности и одговорности  да они са тестом који још није урађен, поновљен, да буду у својим кућама и да не шире заразу  даље. Мораћемо тако да радимо. Сада се ради једна конзилијарна визита у Ковид болницама, тако да ће се видети који ће пацијенти отићи својим кућама.'' 

Велики је број прегледа и у Ковид амбуланти у АТД-у.  Просек је између 250 и 260 прегледа. Јуче је било 271, од чега 117 првих прегледа. Просечно се уради 180 трентген снимака. Ради се на растерећењу Ковид амбуланте.

''Добићемо и покретни рентген. Очекујем допремање сутра или прекосутра. Он ће нам омогућити да смањимо гужве у Ковид амбуланти, јер ће се контроле радити у Здарвственом центру,'' додала је Антићка. 

Директорка Антић каже да се у случају потребе, ако се повећа број пацијента, размишља о  пољској Ковид амбуланти. 

https://www.youtube.com/watch?v=3ZiKFeLc0rE&feature=emb_logo

 Извор: РТВ Врање