Нови ЕЕГ апарат за врањску Неурологију

 

Министарство здравља Републике Србије обезбедило је нови ЕЕГ апарат вредности 3,2 милиона динара за потребе Службе неурологије у Здравственом центру Врање, саопштено је из ЗЦ.

Начелница Службе неурологије Гордана Радојчић рекла је да је одељење добило 24-канални апарат за снимање биоелектричне активности функције мозга, с могућношћу монтаже додатних канала у зависности од потреба.

- Велике су потребе за дијагностиком на овом апарату, зато што је он једини у целом Пчињском округу, на простору од Лесковца до Гњилана.

Њиме се региструју мождани таласи на основу чега лекар доноси закључак и дијагностикује проблем.

У питању је безопасна, безболна дијагностичка метода која се користи код многих стања попут епилепсије и код свих осталих облика криза свести, тумора, поремећаја спавања, оштећења можданог ткива у психијатрији и сл.

Апарат укључује и мониторинг, што је такође од великог значаја јер омогућује да се стање пацијента прати у потпуности.

Дијагностика може да се ради за децу и одрасле - рекла је Радојчићева.


АНТИЋ: СВИ АПАРАТИ У ФУНKЦИЈИ

В.д. директорка установе Љиљана Антић казала је да је обезбеђивање овог апарата "од великог значаја за све кориснике здравствених услуга, нарочито у време пандемије".

- Стари апарат није био у функцији и са овим новим "Николет један ЕЕГ" долазимо у ситуацију да су сви апарати у ЗЦ сада у функцији.

Kада добијемо нови 64-слајсни скенер апарат, са 6-слајним скенером који сада имамо, неопходна дијагностика за све наше пацијенте моћи ће да се уради брже и ефикасније - рекла је Антић.

Из врањског тдравства подсећају да су почетком године добили ултразвучни апарат у вредности 7 милиона динара, а да се очекују нови скенер и апарат за евакуацију дима и аеросола који настају приликом употребе електрохирургије у операционим салама, вредности 1,5 милион динара.

Електроенцефалографија (ЕЕГ) је графички приказ електричне активности мозга, која се региструје преко електрода постављених на површину главе.

Снимање је неинвазивно (безболно) и не користи се никакво зрачење.

ЕЕГ снима промене електричне активности мозга који су последица електро-хемијских и енергетских функција нервних ћелија у стању здравља и болести.

Извор: VRANJE NEWS