Светски дан без дуванског дима: ''Донеси одлуку, остави дуван''

Светски дан без дуванског дима: ''Донеси одлуку, остави дуван''

Центар за промоцију здравља у сарадњи са партнерским сарадницима организовао је уличну манифестацију поводом Светског дана без дуванског дима. Циљ акције је да се укаже на штетност пушења и изложености дуванском диму, као и да се пошаље порука пушачима да оставе дуван.

Дувански дим доспева до свих делова тела и одговоран је за 90% свих случајева рака плућа. Половина од свих дугогодишњих пушача прерано умре од болести повезаних са пушењем, укључујући рак плућа, хронични бронхитис и болести срца. Престанак пушења продужава живот, порука је са акције која је организована поводом Светског дана без дуванског дима.

''Слоган акције је ''Донеси одлуку, остави дуван'' и он је у складу са основним мерама и препорукама о контроли дувана. Овогодишњи слоган наглашава значај оснаживања подршке свим корисницима дувана , у њиховој намери да оставе цигарете. Најбољи начин за то би био кроз јачање мреже саветовалишта за одвикавање од пушења . Такође, неопходан је рад на мотивацији и едукацији здравствених радника да кроз кратке интервенције делују на пушаче да оставе цигарете,'' каже др Марија Накић из Центра за промоцију здравља.

Желимо да скренемо пажњу јавности на здравствене и друге последице употребе дуванских производа, али и на чињеницу да је смањење употребе дувана једна од најважнијих превентивних мера за очување здравља свих нас, каже др Драган Пешић из Центра за превенцију.

''Сваки пушач има право да добије информације о штетном утицају дуванских производа излагањем дуванском диму, сваки пушач има право да добије подршку за одвикавање од пушења.Ту је обавеза државе да заштити здравље својих грађана , што је она и урадила новембра 2010.године доносећи Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму на основу кога је забрањено пушење на свим радним, јавним местима, у јавном превозу и у делу угоститељских објеката,'' каже др Пешић.

Међутим, још увек није регулисана употреба дувана у породичном окружењу, што за последицу има огроман број, чак 63% одраслих и исто толико деце који су изложена утицају дуванског дима. Све то указује да се ради о благом приступу када је у питању изложеност дуванском диму. Доктор указује на неопходност измене Закона у делу који регулише употребу дуванских производа у угоститељским објектима, како би се изложеност дуванском диму максимално смањила. 

Извор: РТВ Врање