Вакцинација Македонаца и даље без заказивања

Вакцинација Македонаца и даље без заказивања
 

Масовна вакцинација наставља се у Спортској хали у Врању. Осим наших суграђана, грађани Северне Македоније долазе свакодневни да се вакцинишу без заказивања.

Масовна вакцинација има битан утицај на ток епидемије и може нас вратити у нормалан живот, кажу стручњаци. Грађани Северне Македоније долазе свакодневно у све већем броју како би се вакцинисали код нас, зато што, како кажу вакцине нема у њиховој земљи без обзира на заказане термине.

„Пријавили смо се у Македонији, па нема више вакцина. Дошли смо због здравља, да можемо функционисати. Било која вакцина, боље ишта него ништа. Чила сам за вакцинацију код вас преко друштвених мрежа“ каже Василка Узунчева из Богородице код Гевгелије.

„Првенствено сам примио вакцину због здравља. Али и због путовања. У Македонији сам се пријавио, требао да примим 13. маја али нема ништа од тога, нема одговора. Не знам да ли ће уопште бити вакцине код нас“ додаје Љупче Узунчев, Гевгелија.

„Бавим се глумом, радимо представу тренутно. Хтели смо да будемо безбедни, сигурни. А код нас још увек чекамо термин и то је било пресудно да дођемо да се вакцинишемо у Врању. Дошао сам са колегама из представе. Вакцину сам примио првенствено због здравља и безбедности мојих код куће и свих у мојој околини“ наглашава Томислав Давидовски, глумац из Скопља.

У преподневним сатима је вакцинисано више од 250 Македонаца. По речима управнице Дома здравља др Марине Џикић на пунктовима је повећан број екипа и цео процес имунизације тече без икаквих проблема и застоја.

„У хали је масовна вакцинација Македонаца али и наших људи. Већи је број људи из Северне Македоније. Долазе чак и млади са 18, 19 година. Они су озбиљно схватили вакцинацију. Веома је битно да се вакцинишу и млади да би се прекинио ланац преношења вируса. Мени је драго што су Македонци схватили значај вакцине, долазе масовно без заказивања. Стрпљиви су. Ми смо повећали број екипа за вакцину колико смо могли. У преподневним сатима је преко 250 људи вакцинисано. Људи су заустављени, не иду на годишње одморе. Дали смо све од себе.  Ово је прва доза, тек ће бити вакцинације другом дозом“, каже др Џикић.

И током викенда неопрекидно тече вакцинација, са истим бројем екипа као и радним даном. Имајући у виду велико интересовање и гужву пред вакциналним пунктом, руководство Града, представници компаније „Јумко“ и "Спортски објекти" обезбедили су сунцобране и флаширану воду за оне који чекају на имунизацију.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Извор: РТВ Врање