Млади вакцинишите се!

Млади вакцинишите се!

На главном вакциналном пункту у Хали спортова у Врању дневно се вакцинише и по неколико хиљада људи. Нажалост, међу њима је више од 90 процената држављана Северне Македоније. Уколико се овај тренд настави очекује нас тешка јесен, поручују лекари.

Епидемиолошка ситуација у Врању је стабилна, али то никако не треба да нас успава, каже др Марина Џикић управница Дома здравља. Нови делта сој вируса корона, који је регистрован у Србији, много се брже шири и опасан је за све, а посебно младе.

„Делта вируса нема у Врању, али не значи да га можда нећемо добити ускоро. За разлику од претходног облика, сад је више погођена млађа популација, између 20 и 30 година и због тога позивам млађе људе да се у што већем броју јаве. Делта сој је веома опасан, напада срце, изазива миокардит, односно упалу срчаног мишића праћену аритмијама, фиброзу плућа. То су трајна оштећења плућа. Оставља промене чак и на мозгу, у смислу заборављања које су транзиторне, односно пролазне. Код неких пацијената јављали су се и нeуролошки испади на виду, долази до губитка централног или периферног вида. Жао ми је што су то све млади људи, а наша будућност је у младима“, објашњава др Марина Џикић управница Дома здравља.

Докторка истиче да у својој богатој каријери има значајно искуство са вакцинама. Бебе се одмах по рођењу вакцинишу са две вакцине, БСЖ и хепатит Б, па преживе, тако да нема места страху или сумњичавости. У врањском Здравственом центру тренутно располажу са Фајзеровом и кинеском вакцином, а ускоро се очекују и друге.

„Уколико се настави овако лош одзив на вакцинацију, јер је само око 40 посто грађана вакцинисано у Пчињском округу, што је врло мало, на јесен можемо да очекујемо још један скок инфекције. Тада ћемо имати много строже мере и пуне болнице и жао ми је ако неко буде био оштећен или животно угрожен. Зашто да се то деси, ако сада можемо да примимо вакцину и будемо опуштени. Сада смо се сви мало ослободили, како би могли да функционишемо нормално и даље, једини начин је да се вакцинишемо“, истиче управница Дома здравља.

Додаје да 74 посто популације треба да буде вакцинисано да би се зауставила пандемија. Вакцинишу се и деца. До сада су то били тинејџери од 16 и 17 година, а сада је препорука педијатара и Светске здравствене организације да се вакцинишу и деца од 12-15 година Фајзеровом вакцином која је испитана на деци.

„Не морају сва деца да дођу већ она која имају хроничне проблеме. Са урођеним или стеченим променама на срцу, дијабетичари, гојазност такође спада у ризичну категорију, неуролошке болести. Позивам родитеље који имају децу са неким хроничним обољењем да не оклевају, да се јаве код свог педијатра или доктора који лечи њихову децу“, поручује докторка.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Извор: РТВ Врање