Служба хирургије

Оцените овај чланак
(3 Гласова)

Начелник:  др Богдан Манасијевић, специјалиста опште хирургије

Главни техничар: Зорица Маринковић

Контакт телефон: 421-550 локали:224,223,240,255, 415-510

Окружна болница (касније Бановинска) из трошних Декерових барака 1936. године премешта  се  у зидане зграде Американског дома за ратну сирочад. Тадашњи управник Бановинске болнице, др Антун Сасо увиђа значај отварања Хируршког одељења. Године 1937. Др Слободан Паламаревић  наименован је за шефа  Хируршког одељења Бановинске болнице „Џона Фротингама“. Болница је била пред формирањем Хируршког одељења, да би Јован Јовановић Линга , задужбинар и дародавац , надахнут  осећањима према свом родном месту , о свом трошку подигао модерни Хируршки павиљон са свим потребама за модерну хирургију. Павиљон је освештен и отворен  17. Јула 1938. године. Лунгин Хируршки павиљон имао је двадесет болесничких кревета, једну операциону салу и амбуланту.

Хируршко одељење Опште болнице у Врању је по стандардима Министарства здравља Републике Србије данас  регистровано за 56 болесничких постеља.  Интензивна нега  има 5 болесничких постеља.

У погледу кадрова  на одељењу Хиругије раде 12 специјалиста хирургије,од којих су 3 доктора  науке и 3 примаријуса. У систему сталних дежурстава распоређено је 9 доктора. Такође раде 33 медицинске сестре. На хируршком одељењу је распоређено  23 медицинске сестре од којих 16 раде по сменама а 7 сестара раде  у амбуланти одељења. За рад у операционим салама распоређене су 10 медицинске сестре. Једна медицинска сестра поседује вишу стручну спрему док су остале са средњом медициском школом.

Операције се на одељењу Хирургије раде у две операционе сале, од којих је „ Велика сала“ савим солидно опремљена , док је друга сала делимично застарела. Такозване „прљаве операције“ раде се у тој другој сали и то су углавном инфицирана ткива, гангрене, интервенције мањег обима. У првој сали изводе се елективне и хитне  операције: жучне кесе, киле, карциноми дигестивног тракта, вентралне киле, карциноми дојке, преплети црева, перфорирани улкуси, различите трауме са или без крварења, продор ваздуха у грудни кош, као последица повреде или спонтано, операција вена, повремено операције на артеријама.

 

Прочитано 10782 пута
             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Галерија слика

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net