Служба за специјалистичко-консултативну дијагностику

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Специјалистичко консултативна служба

Начелница Специјалистичко-консултативне службе: др Славица Величковић, специјалисткиња спортске медицине

Главна техничар: Добривоје Стојковић

Дерматовенерологија 017/ 431-973

Диспанзер за ментално здравље 017/ 421-599

Спортска медицина 017/ 421-802

Интернистички диспанзер 017/ 421-898

Спортска медицинаје грана клиничке медицине која проучава здравствено стање, физички развитак и морфофункционалне карактеристике човека који се бави рекреативним физичким активностима, физичким активностима у настави физичког васпитања и спортом. Диспанзер спортске медицине разрађује средства профилаксе, лечења, рехабилитације, методе и начин дијагностике, методе процене нивоа функционалних способности лица која се баве физичким вежбањем и спортом.

 

Задаци диспанзера спортске медицине су:

1. утврђивање стања здравља, физичког развоја као и нивоа функционалнх способности пре почетка активног бављења физичким вежбама или спортом,

2. утврђивање нивоа тренираности, на основу одређивања функционалног стања организма спортисте,

3. систематски прегледи спортиста и рекреативаца (антропометрија, спирометрија, ЕКГ у миру и напору, лабораторијски стандард, клинички прегледи по системима, ергометријски тестови итд.).

4. дијагностика и лечење обољења и спортских повреда као и разрада мера за њихову превенцију (посебно се обраћа пажња на деформитете локомоторног система),

5. решавање питања правилне исхране спортиста и хигијенсто-санитарни надзор у току тренинга и такмичења,

6. усавршавање старих и разрада нових метода за рано откривање и правовремено лечење поремећаја здравља особа који се баве спортом и физичким вежбањем.

Диспанзер медицине спорта поред пружања стандардних услуга у смислу прегледа спортиста и рекреативаца, као и у дијагностици спортских повреда и болести, у свом раду укључио је и пружање нестандардних услуга које се партиципирају:

ИЗДАВАЊЕ ЛЕКАРСКИХ УВЕРЕЊА

- спортистима свих узраста, судијама и делегатима и осталим категоријама.

САНИТЕТСКО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ СПОРТСКИХ ПРИРЕДБИ И ПРОВЕРА ФИЗИЧКЕ СПОСОБНОСТИ РАДНИКА МУП-а.

ЛАСЕРОТЕРАПИЈА (ласер, електромагнет, тенс ).

АСТРАНДОВ ТЕСТ (ерго тест на ергобициклу).

 

Све нестандардне услуге наплаћују се по важећем Ценовнику Дома здравља у Врању!

Диспанзер медицине спорта располаже са радном површином од око 60м2 у којој су смештене две ординације (лекарска и сестринска) и просторија у којој се обављају антропометријска и функционална мерења, као и за пружање ласеротерапије.

Све наведене задатке решавају два лекара специјалисте медицине спорта и две медицинске сестре у сарадњи и консултацији са одговарајућим стручњацима из сродних грана медицине (кардиологија, ортопдија, физикална медицина и рехабилитација, итд.).

Рад се одвија у две смене:

1. преподневна од 7 до 14 часоваа

2. послеподневна од 14до21 часова

Диспанзер медицине спорта, осим рада у амбуланти, ангожован је и за санитетско обезбеђивање школских, рекреативних и професионалних спортских такмичење и приредби у сарадњи са службом ХМП. Циљ оваквог санинитеског обезбеђивања је спречавање настанка повреда и квалификовано збрињавање уколико дође до повређивања и изненадних инцидената на спортским теренима и трибинама.

Посебан и веома важан задатак диспанзера медицине спорта је спровеђење здравствено-васпитног рада (пропагирање здравих облика живота) у циљу превенције: болести зависности (пушење, алкохолизам, наркоманија), секти, проституције, насиља у школама и породици. У ту сврху наш диспанзер доприноси у реализацији кампања министарства здравља и министарства просвете и спорта (нпр. ИГРАЈ ЗА ЖИВОТ -ДРОГА НЕ/АЛКОХОЛ НЕ, ,,почни да тренираш").

Диспанзер спортске медицине је установа регионалног типа која својим радом пружа услуге свим спортистима и рекреативцима Пчињског региона (250000 становника, око 85 спортских клубова).

 

Прочитано 6628 пута
             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net