Више беба од почетка године

Од почетка године рођено је више беба у односу на исти период прошле године, каже начелница врањског Одељења гинекологије, докторка Гордана Ђорђевић. Она додаје да су рад прилагодили овој ситуацији, да није било компликација са ковид породиљама, нити са њиховим бебама.

 ''На данашњи дан имамо 274 бебе рођене од почетка године, што је за исти дан прошле године десетак беба више. Бележимо благи пораст рођења беба. Као што знате, већ годину дана радимо у ковид систему, имамо ковид породилиште и црвену зону, где су се порађале труднице које су на порођај дошле позитивне, шест њих се породило ковид позитивних од почетка године, оне су одмах биле издвојене, имају посебну просторију и њихове бебе су збринуте адекватно, отишле су кући са здравим бебама и лепо се опоравиле после порођаја,'' каже докторка.

Бебе ковид позитивних породиља тестирају се у зависности од њихове клиничке слике. До сада није било ковид позитивних беба, што показује да оне већ имају неки имунитет.

''Имали смо достра трудница које се сад порађају, а које су у раној трудноћи имале ковид, дакле прележале, рађале су здраве бебе, одлазиле са њима кући. Код тих беба је можда мало продужена жутица била, али то је та физиолошка жутица коју ми решавамо овде на нашем Неонатолошком одељењу веома ефикасно,'' додаје начелница Гинекологије.

Питали смо докторку и када ковид позитивна породиља остварује контакт са својом бебом.

Докторка Ђорђевић објашњава:

''Ако је породиља позитивна, по препоруци Светске здравствене организације, ако је беба здрава, онда се препоручује чак и дојење тих беба. Све зависи каква је клиничка слика породиље, да ли је она само ковид позитивна или има неке симптоме, да ли има температуру. Ако породиља нема симптоме онда са маском нормално може своју бебу да доји, то је и препорука.''

Бебе се нормално вакцинишу уобичајеним вакцинама за новорођенчад, иако је мајка позитивна, наравно под условом да су физиолошки добро, а консултација се врши са педијатрима и неонатолозима.

Посете на Одељењу гинекологије и даље су забрањене.

''Ради се и реконструкција Здравственог центра, те смо ми један део нашег првог спрата уступили одељењима која су морала целу ламелу да напусте. Успели смо комплетно да одвојимо та два дела и да и даље несметано радимо. Збрињавамо труднице којима је то потребно - патологију трудноће, жене за операцију, преоперативу и постоперативу, као и жене које траже само конзервативно лечење.''

Компликација са ковид позитивним трудницама и породиљама није било, а наука ће тек показати да ли ће и какве последице оставити корона на све, па и на труднице.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ

Извор: РТВ Врање

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net