Трећа, бустер доза доступна грађанима Републике Северне Македоније

Одобрено је давање треће, бустер дозе вакцине грађанима Републике северне Македоније почев од 18.11.2021. године. Примарно је да се  масовна имунизација наших грађана одвија неометано. Вакцинација ће се обављати уз поштовање важећи епидемиолошких мера против Ковида-19.
 
 
Такође, подсећамо да сви грађани заинтересовани за примање вакцине "Модерна" могу да се јаве на главном вакциналном пункту Здравственог центра Врање, како би били евидентирани ( име, презиме, контакт и да ли је у питању прва или трећа доза ). Сви они ће накнадно  бити обавештене о примању вакцине, у складу са важећим правилима за вакциницају вакцином Модерна.
 
Подсећамо и на временски размак између давања вакцина против Ковида-19.
Бустер доза вакцине против ковида-19 примењује се код свих особа код којих је завршена примовакцинација и то:
1. након најмање пет месеци од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе mRNK (Pfizer -BioNTech) или векторске вакцине (Гам-Ковид-Вак, Astra Zeneka);
2. након најмање четири месеца од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе инактивисане вакцине (SARS-CoV2 (Vero Cell) Inactivated-Sinopharm);
3. након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе, код особа са примарним и секундарним имуноинсуфицијенцијама (особе које су након најмање 28 дана од друге дозе дозе примиле mRNK вакцину, као додатну, трећу дозу).
Оставља се могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примљена као бустер доза.
Уколико се Гам-КОВИД-Вак вакцина примењује као бустер доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине.
             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net