Европска недеља превенције рака грлића материце, шеснаеста по реду

  

 

Шеснаеста Европске недеља превенције рака грлића материце

 

која се ове године обележава од 17-23. јануара под слоганом БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ – РЕДОВНОМ KОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО KАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”.У Здравственом центру Врање,на нивоу одговарајућих служби у координацији са Центром за пружање превентивних здравствених услуга са Поливалентном патронажом у периоду од 17-23. jaнуара  2022. године биће интензивиране пре свега примарне здравствено превентивне и промотивне активности са циљем скретања пажње на једну од најпревентабилнијих малигних болести и у исто време најчешће полно преносиву болест карцином грлића материце од кога би оболевање, а самим тим и умирање могло да се смањи за чак 80% уз добро организован програм скрининга који има за циљ откривање болести у што ранијој фази уз помоћ једноставних, лако доступних и ефикасних превентивних метода.

 

Под слоганом БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ – РЕДОВНОМ KОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО KАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”позваћемо све жене да стално мисле на своје репродуктивно здравље, а да само један дан у години одаберу за одлазак код изабраног гинеколога како би урадиле превентивни гинеколошки преглед у оквиру кога ће бити довољан „Минут за сигурност“ за узимање бриса са грлића материце односно ПАП-а тест уз помоћ кога је могуће благовремено открити атипичне промене на грлићу материце које уколико се не открију на време и не уклоне могу прерасти у карцином грлића материце.

 

Како у основи ове болести лежи инфекција ХПВ(Хуманим папилома вирусом) која се преноси директним контактом са кожом и слузокожом најчешће сексуалним путем и представља једну од најчешћих сексуално преносивих инфекција најефикаснији приступ контроли би била примарна превенција која подразумева мере ради спречавање контакта са самим вирусом (здравствена едукација и вакцинација).

 

Због актуелне епидемиолошке ситуације ограничене су могућности за реализацију активности кампање па ће Центар за превенцију са поливалентном патронажом  on line и путем друштвених мрежа младима скренути посебну пажњу на чињеницу да их у периоду пубертета и адолесценције на прелазу из дечијег доба у свет одраслих вребају многе опасности,а једна од њих је и контакт са хуманим папилома вирусом(ХПВ) који се може остварити и током првог незаштићеног сексуалног односа и који је одговоран за карцином грлића материце.

Центар за превенцију са поливалентном патронажом ће партнерски са Црвени крстом Врање,ЗЗЈЗ и Медицинском школом „Др Изабел Емсли Хатон“на територији града током целе године,а не само током ове недеље радити на континуираној едукацији школске омладине о заштити репродуктивног здравља и превенцији полно преносивих болести уз поделу здравствено-едукативаног  материјала у виду постера,брошура и агитки.

Позивамо Вас да узмете активно учешће у обележавању овог значајног датума по календару јавног здравља.

 

У пeриоду од 17-23.јануара ове године се обележава 16.Европска недеља превенције рака грлића материце како би се скренула пажња на једну од најпревентабилнијих малигних болести.

 

Како овој болести претходи инфекција гениталним Хуманим папилома вирусом која се преноси директним контактом са кожом и слузокожом најчешће сексуалним путем без заштите и представља једну од најчешћих полно преносивих инфекција најефикаснији приступ контроли би била примарна превенција која подразумева мере ради спречавање контакта са самим вирусом кроз здравствену едукацију младих о заштити репродуктивног здрваља и превенцији полно преносивих болести што Центар за превенцију са поливалентном патронажом и партнерима на територији града чини током целе године,а не само током ове недеље уз поделу здравствено-едукативаног  материјала у виду постера,брошура и агитки.

 

Због актуелне епидемиолошке ситуације ограничене су могућности за реализацију активности кампање па ће Центар за превенцију са поливалентном патронажом  on line и путем друштвених мрежа младима скренути посебну пажњу на чињеницу да их у периоду пубертета и адолесценције на прелазу из дечијег доба у свет одраслих вребају многе опасности,а једна од њих је и контакт са хуманим папилома вирусом(ХПВ) који се може остварити и током првог незаштићеног сексуалног односа и који је одговоран за карцином грлића материце.

Како скоро сви сексуално активни мушкарци и жене у неком тренутку свог живота долазе у кантакт са  неким типом ХПВ-а најефикасније средство за заштиту како од нежељене трудноће тако и од полно преносивих болести би био презерватив.

Уз добро организован скрининг програм чак 80% случајева рака грлића материце може бити спречено.

 

Под слоганом  „БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ–РЕДОВНОМ KОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО KАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” позивамо све жене да стално мисле на своје репродуктивно здравље, а да само један дан у години одаберу за одлазак код изабраног гинеколога како би урадиле превентивни гинеколошки преглед у оквиру кога ће бити довољан „Минут за сигурност“ за узимање бриса са грлића материце односно ПАП-а тест уз помоћ кога је могуће благовремено открити атипичне промене на грлићу материце које уколико се не открију на време и не уклоне могу прерасти у карцином грлића материце.

 

И даље је један од значајних проблема у Србији непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава из развијених земаља света у спровођењу програма превенције и раног откривања болести.

 

Ми ћемо радити на подизању свести наших грађана да најпре препознају неодговорно здравствено понашање и замене га одговорним.

             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net