ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Кинески стручњаци у Врању: Нова жаришта очекивана

Кинески стручњаци, предвођени професором доктором Пенгом Џићиангом посетили су  Здравствени центар у Врању. Са руководством нашег центра разговарали су о тренутној епидемиолошкој ситуацији и предузетим мерама. Састанку је присуствовао и градоначелник Слободна Миленковић. Било је речи о свим предузетим мерама у  сузбијању короне.

 

''С обзиром на укидање ванредног стања, полицијског часа и отварања граница, појава нових жаришта је била очекивана", рекао је Џићианг на састанку."Сада је главна ствар о којој треба да се размишља како да се донесу дугорочне одлуке, на који начин вршити тестирање и да се што раније открива зараза и стави под контролу, додао је. Уколико се поштују све мере неће доћи до обимног ширења заразе". Кинески стручњаци били су заинтересовани какво је стање у фабрици Додић у којој је букнуо вирус и сложни су да су Кризни штаб и Здравствени центар реаговали правовремено. 

Лин Бинглианг, инфектолог каже да је епидемиолошка ситуација у Србији сада доста добра.

"Слободно могу рећи да смо у првој фази борбе против вируса постигли победу. Сада се налазимо у другој фази борбе, где је веома важна контрола епидемије. Иако је ситуација доста добра, зараза још није ишчишћена, тако да још није крај. У овој фази треба да водимо рачуна да вирус не уђе споља, али и да се не прошири изнутра. У оваквој ситуацији не смемо да се опустимо, ево у Врању се догодило да се одређени број радника у фабрици намештаја заразио, слично се десило у једном граду у Јужнокорејској фабрици и то нас подсећа да превентивне и мере контроле не смемо да заборавимо, морамо и даље да их примењујемо. Постоји захтев за све институције и сваког појединца лично, треба сви да направе план како ће спроводити превентивне мере и контролисати епидемију. Знам да је Завод за јавно здравље дао инструкције, али оно што је сада кључно је како их спровести. Друга ствар, ако се ипак појави зараза врло је важно да реагујемо на правилан начин, а то је да се рано открије, да се рано пријави присуство заразе, да се човек на време изолује и да се приступи његовом лечењу. Судећи по овом случају у фабрици у Врању можемо рећи да је то изоловани случај, али рекао бих да су и градоначелник и Здравствени центар су правилно реаговали, јер је врло брзо ситуација стављена под контролу, а то је оно што желимо да видимо'', рекао је Бинглианг. Он је апеловао на све људе да примењују мере заштите, јер само на тај начин неће бити далеко дан када ћемо се у потпуности решити вируса корона.

''Од кинеске делегације смо чули да је неопходно спроводити дугорочне мере које имају за циљ да се врши превенција настајања заразне болести, с једне стране, а с друге стране, да уколико се јави, као што се сада јавило изоловано жариште, врши контрола над тим жариштем. У том смислу најбитније је успоставити надзор, пре свега инспекцијски, али и вршити тестирања где ће се превентивно и на време откривати вирусоноше, односно асимптоматски пацијенти. Уколико то све успоставимо онда ћемо имати контролу над будућим жариштима која могу да се јаве у сваком моменту'', рекао је градоначелник Слободан Миленковић.

Др Љиљана Антић, директорка Здравственог центра Врање каже да је ''из разговора стекла утисак да кинеска медицинска делегација није имала сугестије и примедбе на организацију рада у Здравственом центру. Наш инфектолог и пнеумофтизиолог је имао питања везана за терапију оболелих од корона инфекције, тако да смо и у овом случају сазнали неке новине од кинеских пријатеља, колега, због чега смо им изузетно захвални'', рекла је Антићева.

Све три Ковид болнице у Врању су у функцији и тренутно је у њима 105 пацијената, углавном са благом клиничком сликом или асимптоматских пацијената, од којих је 55 из фабрике намештаја Додић. Очекује се да приликом ретестрирања пацијената четрнаестог дана, тачније 25. маја већина њих буде негативна на корону. Ширења вируса у оквиру породица било је само у почетку, када су се јављали први пацијенти, а сви нови тестови породичних контаката асимптоматских пацијената су негативни, што нам даје наду да се инфекција даље неће ширити,'' додала је др Антић.

Други део састанка одржан у присуству врањских епидемиолога и представника фабрике Додић.

У разговору са кинеским експертима учествовали су управници врањског Дома здравља, болнице, инфектолози и пнеумефтизиолози, координатори примарне и секундарне здравствене заштите.

https://www.youtube.com/watch?v=91Mx3rg0WiM&feature=emb_logo

Извор: РТВ Врање

Image
Image
Image
produži život

Mени