Хипократова заклетва

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Кунем се Аполоном Лекаром и Асклепијем и Хигијом и Панакејом и свим боговима и богињама, које позивам за сведоке, да ћу према својим способностима и расуђивању испунити ову заклетву и овај завет:
Да ћу оног ко ме је научио овој вештини сматрати равним мојим родитељима и да ћу живети у сарадњи са њим и да ћу му, кад му је потребан новац, давати део свог; да ћу његове потомке сматрати равним мојој браћи и сестрама по мушкој линији и да ћу их учити овој вештини – ако желе да је науче – без накнаде и завета, да ћу учења и усмена упутства и сво друго знање пренети мојим синовима и синовима оног ко је поучио мене, и ученицима који су дали овај завет и заклели су се по медицинским правилима – али ником другом.
Применићу мере дијете за добробит болесних према својим способностима и процени, чуваћу их од штете и неправде.

Нећу дати никакав смртоносан лек никоме ко га тражи, нити ћу тако нешто предлагати. Исто тако, нећу ниједној жени дати средство за абортус. У чистоти и светости држаћу мој живот и моју вештину.
Нећу применити нож, чак ни на онима који пате од камена, већ ћу то препустити онима који се тим послом баве.

У коју год кућу да дођем, доћи ћу за добробит болесних, уздржавајући се од сваке намерне неправде, свакаквог лошег понашања, а посебно од сексуалних односа и са женским и са мушким особама, свеједно да ли су слободни или робови.
Шта год да приликом лечења, па чак и по страни од лечења, чујем у погледу живота других људи, а што нипошто не би требало причати, задржаћу за себе, сматрајући да је срамота говорити о таквим стварима.

Ако испуним ову заклетву и не прекршим је, нека ми буде дато да уживам у животу, владам овом вештином, да будем уважен међу људима за сва времена; а ако је прекршим и лажно се закунем, нека ме задеси све супротно од овога.

 

 

 

 

Прочитано 3618 пута
             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Галерија слика

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net