Шта је капитација ?

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Капитација представља механизам плаћања где лекар или здравствена установа добијају унапред одређени фиксни износ средстава за одређени временски период (месечно, тромесечно, годишње) за сваког пацијента који се регистровао код тог лекара или здравствене установе како би обезбедила пружање свих предвиђених здравствених услуга (на примарном, секундарном или терцијарном нивоу).

Износ новца који се обезбеђује је унапред дефинисан и не зависи од тога које су услуге у том временском периоду пружене. Код овог начина плаћања лекар или здравствена установа сносе значајан ризик, сама здравствена установа на неки начин постаје мало здравствено осигурање. Износ капитације се одређује у односу на очекиване трошкове пружања здравствене заштите.

Количина новца у капитацији може бити фиксна или “прилагођена ризику”. Повећана фиксна количина односи се најчешће на пол, године, хроничне болести и социјални статус.

У нашем систему примарне здравствене заштите (ПЗЗ) донета је одлука о постепеном преласку са финансирања само на основу броја запослених и њихових колективних уговора на плаћање према броју опредељених пацијената према сваком запосленом. На тај начин смањиће се “уравниловка” у којој они који раде примају исто колико и они који не раде или раде мање.

Пројекат Министарства здравља Републике Србије „Подршка примени капитације у примарној здравственој заштити у Србији“ финансира Европска унија. Активности на пројекту започете су у септембру 2007. године и трајаће до средине 2010. године.

Национални партнери пројекта:

  • Министарство здравља Републике Србије
  • Републички завод за здравствено осигурање Србије
  • Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

 

Прочитано 5113 пута
             

 

Newsletter

Да ли желите да примате вести са нашег сајта на Ваш маил

Галерија слика

Контактирајте нас

 

ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
Ј.Ј.Лунге 1
Врање, 17500


    Телефон : +381 17 421 550

 

zcvranje@verat.net