ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Данас је у Врању првом дозом руске вакцине Спутњик В вакцинисано око 250 грађана Републике Северне Македоније

 

Закључно са данашњим даном у Врању је до сада вакцинисано преко хиљаду грађана Републике Северне Македоније.

"Поверење Министарства здравља у Здравствени центар Врање показало се оправданим и у Врању је попут великих градова у Србији као што је то у Београду и Нишу, оформљен један вакцинални пункт где се вакцинација држављана суседних земаља одвија без проблема." - истакла је директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић одговарајући на питање новинара о значају оваквих акција и додала:

"Ова акција је врло важна. Политика председника Александра Вучића је повезивање свих народа на Балкану, у сваком погледу, привредном, економском, те су солидарност и хуманост наше државе и спремност Министарства здравља и нашег здравственог система да кроз вакцинацију наших суседа показали да водимо бригу и да мислимо на очување живота свих људи са којима делимо исту судбину и суживот на овим просторима.".

У исто време одвија се ревакцинација и вакцинација наших грађана који су се пријавили на портал еУправа као и за оне који вакцинацију раде без заказивања и пријављивања на портал еУправе.

"Главни вакцинални пункт је у Спортској хали, међутим за све наше грађане са озбиљним здравственим проблемима, грађани се упућују у Службу медицине рада где су им доступни лекари специјалисти који ће их прегледати и дати одобрење за вакцинацију. Ту пре свега мислим на озбиљне кардиоваскуларне пацијенте, са респираторним болестима, онколошке пацијенте, грађане који имају проблем са алергијама." - објаснила је др Љиљана Антић и искористила је прилику да се захвали представницима медија који су подржали кампању Здравственог центра Врање да се грађанима укаже на значај вакцинације јер сада са вакцинацијом из пасивне борбе против Ковида 19 коју води цела наша држава и друштво имамо активну борбу и водимо директни рат против Ковида 19. 

"Вакцинација што већег броја грађана у што краћем року је наш циљ у проценту који обухвата 60 до 70 одсто становништва и то је наш пут за повратак у нормални живот, стицањем колективног имунитета. У Врању је до данас вакцинисано око 38 500 вакцина, од тога је вакцину примило око 19 хиљада наших становника а пуну дозу што подразумева две дозе вакцине примило је 16 хиљада грађана Врања. Вакцинацијом је директно смањен број пацијената у Ковид болници, данас на хоспитализацији имамо само 61-у особу, било је само 13 првих прегледа у амбуланти Ковид болнице док је у АТД Ковид амбуланти данас урађено само 43 прва прегледа. Број пацијената са тешким облицима болести се смањује али то никако не сме да буде разлог за опуштање." - указује на опрез и поштовање прописаних епидемиолошких мера др Љиљана Антић.

 

Група грађана Републике Северне Македоније је данас посебно одушевљена пријемом на који је наишла од здравствених радника који раде на вакцинацији, дубоко су захвални јер је страх присутан и огроман код свих људи.  Свесни су колико је овај вирус опасан, као и последица болести изазваних вирусом Ковида 19.

"Прилику за вакцинацију не смемо да пропустимо, јер помажемо себи, својим породицама и на крају, вакцинација нам враћа осећај слободе, а сви знамо како нам је било читаве прошле године." - рекла је Гордана Јовић Стојковска, председница Националног савета Срба у Македонији која није могла да пронађе довољно речи захвалности и хвале за  председника Србије, Александра Вучића, за људе из Кабинета председника који су помогли организацију ове акције, за  руководство Здравственог центра Врање и Град Врање.

 

Василка Китановић, председница Српског културног центра у Македонији такође је захвална председнику Србије, Александру Вучићу и држави Србији, својој матичној земљи, како каже, која им је пружила шансу да се данас вакцинишу и да не живе са сталним страхом од могућег заражавања.

"Ово је велики корак за све Србе у Македонији који немају српска документа, јер у Македонији нема вакцина и не знамо када би био наш ред за вакцинацију. Српски културни центар током целе године организује активности којима представљамо нашу Србију и наше културно благо које поседујемо као народ, широм Македоније. Са вакцинацијом моћи ћемо без страха да наставимо и своје животе и своју мисију размене и ширења пријатељства између Српског и народа северне Македоније." - рекла је Василка Китановић.

"За нас ово је дар од Бога " кратак је и јасан био један од организатора ове акције Мирослав Тричковић, српски одборник у Скупштини Града Куманова и додао је:

"Захвалност дугујемо председнику Александру Вучићу, његовом Кабинету на челу са Сузаном Пауновић, али и подршци и помоћи народног посланика Славише Булатовића, руководству Града Врања, директорки Здравственог центра Врање, др Љиљани Антић и њеним сарадницима.".

 

Image
Image
Image
produži život

Mени