ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Амбулантна возила - донација здравственом систему Србије

 

БЕОГРАД, 14. јуна (Тањуг) - Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри уручио је данас министру здравља Златибору Лончару шест амбулантних возила, намењених здравственим установама широм Србије, како би могле ефикасније да одговоре на пандемију и спремније дочекају кризе у будућности.

 

Амбулантна возила, опремљена савременим апаратима, део су донације од 11 возила, које је обезбедила УСАИД за здравствене установе, а користиће их Општа болница Јагодина, домови здравља Богатић, Краљево, Врање и Сврљиг и Специјална болница за неспецифичне плућне болести Сокобања.

Лончар је истакао да је данас важан дан за српско здравство и све који раде у њему, и захвалио амбасадору САД и УНДП-у.

"Остварује се заједнички пројекат САД и УНДП вредан милион долара, за здравствени систем Србије, чији је један део и ових шест возила. Још пет возила требало би још да стигну", рекао је Лончар.

Он је додао да се све променило и да ништа више неће бити исто као пре корона вируса, кризе која се, каже, можда и десила како бисмо сви схватили да ћемо морати да будемо јединствени и да делујемо заједно, јер само тако можемо да се изборимо са изазовима.

"Зато позивам све да заједнички радимо, јер порблем није решен ако га решимо само у свом дворишту. Ми смо већ више од 400.000 вакцина поделили комшијама, пријатељима којима је неопходно и наставићемо даље, јер кад и они буду решили проблеме, знаћемо да смо близу дана повратка животу без пандемије", истакао је Лончар.

Он је додао да је у санитетима опрема која буквално у минутима спасава животе.

"Да такве опреме није било на фудбалској утакмици пре два дана, када је дошло до срчаног застоја код једног играча, он данас не би био жив", указао је Лончар на значај опремељених амбулантних возила које су од данас на располагању у Србији.

Како је рекао, те "покретне болнице" биће у мањим срединама, посебно у онима са великом разуђеношћу, у којима треба много да се дође до пацијанте, да му се укаже помоћ...

Амбасадор САД Ентони Годфри истакао је да су САД током пандемије прикуплие више од 4,7 милиона долара додатне помоћи Србији у борби против ковида.

"Били смо партнери СЗО у набавци медицинске опреме, опреме за тестирање, тријажних контејнера за ковид болнце у Србији и све смо то радили у тесној сарадњи са Владом Србије", рекао је Годфри.

Он је додао да високо цени помоћ коју су на почетку пандемије САД-у понудили српски лидери.

"Хвала Влади Србије што је заједно са Ер Србијом помогла да се људи врате у Америку, као и за вакциниацију за припаднике дипломатске заједнице", рекао еј Годфри.

Он је указао да је пандемија показала колико је важна здавствена заштита, додајући да је здравство у свим земљама претпрпело притисак, те да је потреба да се у њега инвестира никада јача.

Амбасадор је најавио да ће у оквиру пројекта "Заједно против ковида" домовима за старе широм земље бити уручени таблети и телевизори како би станари могли безбедно да буду у контакту са својим породицама.

Свим медицинским радницима који су се нашли на првој линији одбране од ковида 19. Годфри је поручио: "Хвала вам, били сте невероватни".

Примопредаји испред Палате Србија присуствовала је и стална представница Програма Уједињених нација за развој у Србији (УНДП) Франсин Пикап, која је навела да је ковид криза без преседана, која је оставила велике последице на животе, здравство, економију, животну средину

"Сада се чини да се та криза ближи крају, али био би ризик ако бисмо се после пандемије вратили на живот по старом, не узимајући у обзир поуке", рекла је Пикап.

Како је додала, током пандемије препознали смо сви значај здравственог система, снажног друштва, солидарности и поверења, колико је важно да не претерујемо у експлоатацији животне средине, али и колико су моћни дигитални алати.

"Возила која донирамо данас допринеће да здраствени систем може да одговори на хитне ситуације. Нека ће отћи у мање, удаљене, руралне општине, које можда немају услуге које су потребне грађанима, а важно је да сви имају здравствену заштиту, где год живели, да нико не буде изостављен", рекла је Пикап.

Она је навела да је кључна порука УНДП-а, када се говори о будућности и како вратити оно што је уиништено, да то не може да се обезбеди економским радом на штету и по цену животне средине, већ да опоравак мора да буде - зелени опоравак.

"Зато имамо део пројекта за набавку опреме за безбедно одлагање медицинског отпада", рекла је она.

Директор Дома здравља Богатић Александар Мартиновић захвалио је на донацији, рекавши да ће она допринети бољем раду хитне службе.

Извор: Министарство здравља Републике Србије

 
 
 
 
 
 
 
Image
Image
Image
produži život

Mени