ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Ђерлек: Без озбиљне и масовне вакцинације продужавамо агонију

Ђерлек: Без озбиљне и масовне вакцинације продужавамо агонију


Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек одржао је састанак са директорима Здравствених установа и Домова здравља Врања, Пирота, Лесковца, Сурдулице, Владичиног Хана, Прешева и Бујановца. Ђерлек је истакао да је задовољан функционисањем здравственог система на југу Србије, али са друге стране незадовољан процентом вакцинисаних грађана. Циљ је да у наредних месец дана достигнемо 65 посто вакцинисаних, истакао је Ђерлек.

Састанак је одржан по налогу министра Златибора Лончара, а у циљу што боље припреме здравстених установа за четврти талас и делта сој који прети, а направио је озбиљан проблем, наглашава Ђерлек.

„Све болнице и домови зравља су спремни. Здравствени систем је у целини на истоку и југу спреман да се ухвати у коштац са Ковидом, односно делта сојем. Држава, све оно што је требало да уради, а то је набавка, пре  свега, опреме, лекова, дијагностика, инфраструктура, повећање капацитета, је урадила“, рекао је Ђерлек.

Оно са чиме нисмо задовољни уопште у глобалу јесте проценат вакцинисаних људи који је требало негде крајем јуна да буде између 50 и 60 посто, истакао је државни секретар.

''То се није десило и због тога смо далеко од колективног имунитета. Међутим, ми као држава, као Министарство здравља учинићемо све да у свим деловима Србије, где год живи и један грађанин, сачувамо здравље и животе наших људи. Појачаћемо рад Ковид амбуланти, пре свега. Зато што је евидентно да се у свим Домовима здравља и на истоку и на југу Србије повећава број ковид пацијената који долазе са симптомима Ковид инфекције. Појачаћемо, не само број амбуланти, него и радно време. Повећаћемо и капацитете болница, које су и раније биле у Ковид систему и одлучити на који начин и којим редоследом да улазе у систем, у зависности од ширења инфекције сада у овом четвром таласу“, рекао је Ђерлек.

Ми покушавамо да се сви заједно решимо ковида, али ако мислимо да ће неко други доћи да нам реши проблем ковида, да ће ковид сам отићи из Србије без вакцинације, то је потпуно погрешна перцепција, истиче Ђерлек.

''Без озбиљне и масовне вакцинације ми ћемо продужити агонију, што ће се такође одразити и на економски напредак наше земље, стагнираћемо и имати великих проблема. Зато морамо стално да апелујемо на грађане, ма где да живе да, ако нисмо искористили прву шансу, која је била до јуна месеца, ајмо већ од сутра да сви засучемо рукаве и да се што пре вакцинишемо. Оно што нас посебно брине јесте да делта сој напада, пре свега, невакцинисане и младе људе. тако да имамо све већи број младих и невакцинисаних који нам пуне ковид болнице. На жалост велики број њих је и на респиратору. А оно што најмање желимо јесте да ти млади људи губе своје животе. И деца испод 12 година налазе се у болницама широм Србије, “ истакао је државни секретар Ђерлек.

На састанку се разговарало и о вакцинацији деце до 12 година, као и тинејџера од 16, 17 година али и, по речима Мирсада Ђерлека, посебно ризичној групи од 18 до 30 година, где је велики број људи невакцинисан.

''Има велики број оних који оклевају. Свако оклевање омогућава вирусу да мутира, да опстаје и да се тиме смањује ефективност вакцине, што није добро и што ствара велике проблеме да здравствени систем свака три месеца трпи огромни притисак“.

Морамо пружити квалитетну здравствену заштиту и нон ковид пацијентима који су у процентуалном смислу много бројнији него ковид пацијенти, истакао је Ђерлек.

Извор: РТВ Врање

Image
Image
Image
produži život

Mени