ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Др Антић: Наставља се имунизација сеоског становништва, вакцинисани мештани Власа

До сада је на територији Града вакцинисано око 17. 000 грађана, другу дозу је примило 13 и по хиљада људи, каже  др Љиљана Антић директорка Здравственог центра. Имунизација сеоског становништва без пријављивања путем е-управе настављена је данас у Власу. Сутра ће бити организована у Живинопродукту у Ристовцу а у четвртак у Моштаници.

-Задовољни смо акцијом коју спроводимо по околним селима. Одзив мештана је велики и њима много значи што не морају да долазе до Врања и да се пријављују електронским путем. У сваком селу вакцину прими од 50 до 70 житеља. Акција имунизације сеоског становништва траје десетак дана, данас смо у Власу, и због великог интересовања мештана то чинимо већ други пут, како би свим људима  из овог краја који желе да приме вакцину, то и омогућили , истиче др Љиљана Антић директорка Здравственог центра.

Сутра ће имунизација  бити организована у Живинопродукту у Ристовцу а у четвртак у Моштаници, каже докторка и додаје да ће у сеоским срединама где је интересовање мештана велико, акције бити поновљене. Говорећи о значају имунизације Антићева се осврнула и на важност поштовања епидемиолошких мера и након примања друге дозе, јер у супротном може  доћи до заражавања и до хоспитализације.

-У нашој ковид болници хоспитализована су три пацијента који су примили прву дозу неке од понуђених вакцина  и пет пацијената који су добили и другу дозу. Код њих је дошло до заражавања јер организам још увек није створио антитела. Није прошло довољно времена од примања друге дозе. Тај временски период је различит и креће се од 20 до 40 дана. Од укупног броја хоспитализованих пацијената врло мали број је вакцинисан и то нам показује да они нису имали имунолошки одговор на ковид 19 и због тога је дошло до заражавања. То је доказ да би сви требало да се вакцинишу, како би избегли могућност оболевања.

Иначе, број хоспитализованих пацијената у ковид болницама Здравственог центра се смањио од 140 колико је било јуче на 107 . На кисеонику је тренутно 75 особа, каже докторка. Када је ковид амбуланта АТД у питању број првих прегледа се претходних дана смањивао и до 50 пацијената дневно. Међутим, јуче је тај број опет био повећан на 89 , што говори колико је вирус непредвидив и колико ковид инфекција  може да изненади . У појединим случајевима за само неколико дана може да дође до погоршања здравственог стања па чак и до смртног исхода, зато је опрез неопходан, закључује докторка.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Вакцинација мештана Власa и околних села

Масовна имунизација становништва без заказивања и пријаве на портал еУправе у сеоским срединама на територији Града Врања почела је првом акцијом вакцинације 6. априла 2021. године у селу Власе када је вакцинисано 50-ак мештана овог села. 

"Данас се за вакцинацију кинеском вакцином Синофарм пријавило око 70 грађана овог и околних села: Градња, Миjовце, Стрешак, Крушева Глава и осталих сеоских средина у околини Власа којих укупно има 22. 

Међу пријављеним мештанима данас се у здравственој станици у Власу вакцинисало и 15 запослених Холдинг компаније Памучни комбинат "Јумко" који раде у погону ове компаније у Пољаници.

Све они који су се вакцинисали почетком априла очекује ревакцина другом дозом кинеске вакцине, 27. априла и сви они су добро прихватили вакцину без тежих реакција, што не значи да треба да дође до опуштања. Општих прописаних епидемиолошких мера и даље морамо сви да се придржавамо и након примљене прве дозе вакцине. 

Становништво овог краја чине људи зрелије животне доби, доброг општег здравља, а за вакцинацију се подједнако пријављују, како жене, тако и мушкарци.

Користим прилику да опет апелујем на све наше грађане да се вакцинишу, без претходног заказивања и то могу да учине на вакциналним пунктовима у Спортској хали у просторијама Службе поливалентне патронаже у Дому здравља Врање у радним организацијама или у својим селима где живе. 

Здравствени центар Врање је у потпуности отворен за вакцинацију свих наших грађана," каже управник Опште болнице Врање, др Никола Поповић.

Извор: РТВ Врање

Image
Image
Image
produži život

Mени