ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Др Ђорђевић: Здравствени радници на измаку снаге, молимо грађане за разумевање

Оптерећеност здравственог система у доба короне је велика. Лекари и  остало медицинско особље су исцрпљени, под константном опремом, скафандерима и сталним ризиком од заражавања, каже др Саша Ђорђевић, директор Здравственог центра. Упркос томе, лекари, медицинске сестре и техничари у ковид болницама и ковид амбуланти АТД стоички подносе све  и дају све од себе да пацијентима пруже адекватну здравствену заштиту.

Медицинско особље Здравственог центра је последњих годину и по дана итекако оптерећено, на измаку снаге су и лекари и медицинске сестре и техничари. И поред тога, нема одустајања и професионализам и пацијенти су  увек на првом месту , каже директор Здравственог центра.

''Тренутно је у ковид болницама ангажовано 35 лекара и 85 медицинских сестра, у ковид амбуланти АТД 23 лекара и 55 сестара. То је велики број . Поставља се питање како функционишемо јер поред ковид система постоје и нон ковид пацијенти. У томе успевамо тако што ангажујемо младе лекаре који су на специјализацијама и које су морали да прекину. Последице тога ће се видети у догледно време када дође до природног одлива старијих специјалиста, тако да ови млађи неће моћи на време да заузму њихова места,'' наглашава доктор.

Један од проблема са којим  се суочавају запослени у ковид болницама је  безобзирност појединих чланова породица пацијената који су хоспитализовани у ковид болницама  .

''Родбина пацијената не може да схвати да је забрањен улазак у црвену зону. Зар ми сада, као здравствени радници треба да ангажујемо приватно обезбеђење да спречавају улазак у ризичну зону? Не само да  на тај начин угрожавају себе, угрожавају и окружење. Објавили смо бројеве телефона путем којих се могу иннформисати о стању пацијената. Међутим , и ту наилазимо на проблеме. Лекар је дужан да обавести породицу какво је суштинско стање пацијента, да ли је задовољавајуће, да ли је стабилно, лоше или има погоршања или побољшања. Међутим, они путем телефона захтевају детаље, што одизима време лекарима. Молим грађане да нам дозволе да радимо и да имају поверења у нас,'' каже Ђорђевић.

Има заражавања међу здравственим радницима, упркос мерама заштите. Премор, исцрпљеност и велики број контаката са пацијентима итекако утичу на имунолошки одговор и на заражавање. Око 73%  медицинског особља је вакцинисано и надам се да ће се тај проценат још повећати, каже доктор .  

Председник Србије Александар Вучић је након примања треће дозе вакцине рекао да се мора пронаћи начин да се посебно помогне здравственим радницима који се у црвеним зонама боре са вирусом. Да они добију неку врсту подршке или бенефицираног радног стажа, да се пронађе начин да им се пружи  додатна помоћ. Они су нас задужили највише, ризиковали своје животе све време , закључио је председник Вучић.

Прилог можете да погледате ОВДЕ, цео интервју ОВДЕ.

Извор: РТВ Врање

 

Image
Image
Image
produži život

Mени