ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Др Габријела Стојановић, специјалисткиња патолошке анатомије од почетка пандемије очи у очи са Ковидом 19

 

Са почетком пандемије и проглашењем ванредног стања специјализанти, лекари Здравственог центра Врање на специјализацији вратили су се у Здравствени центар Врање и заузели своја места у првим редовима у борби против ковида 19. Др Габријела Стојановић, тада специјализант при крају, а сада специјалисткиња патолошке анатомије нити једног тренутка се није двоумила да се прихвати најтежег и најзахтевнијег задатка данас у медицини, да се ухвати у коштац са невидљивим непријатељем о коме се тада веома мало знало.

У марту месецу 2020. године најпре почиње са радом на Ургентном одељењу са пацијентима којима је рађена опсервација у соби за изолацију при овој служби у Новом хируршком блоку. Спрема и полаже специјалистички испит и враћа се у Ковид систем Здравственог центра Врање најпре у Ковид болници смештеној у згради старе Хирургије у периоду од фебруара до средине маја 2021. године где заједно са колегама успевају да великим радом, залагањем и стручношћу излече хоспитализоване пацијенте на старој Хирургији у већини случајева, отпусте их кућама и практично затворе Ковид 1. Тада се сели у Ковид 2, мањег капацитета у згради Психијатрије који је и данас активан, заједно са Ковид болничком амбулантом.

"Најтежи пацијенти били су нам они којима је била потребна кисеонична потпора. Ти пацијенти су буквално вапили за ваздухом, то јест за кисеоником. Били су изнурени, малаксали, али више од 90 % таквих пацијената је излечено у нашем Ковид систему и здрави су отпуштени кућама." - наглашава др Габријела Стојановић уз констатацију да су такве ситуације за све лекаре у Ковиду биле највећа награда:

"Посебно бих се захвалила младим колегама лекарима који су заиста понели велики терет борбе против Ковида 19 на својим плећима уз стручну помоћ, повезаност и надзор колега специјалиста. За мене је ово била прилика да их све лично упознам и могу да кажем да са оваквим младим кадром лекара грађани Врања могу да буду сигурни у будућност здравства у нашем граду.".

Егзактна, тачна, јасна, енергична у разговору, др Габријела Стојановић иста је и у приступу према пацијентима и у лечењу својих суграђана:

"Људи тешко, генерално, прихватају лоше вести и врло често су љути на лекаре и медицинско особље због своје болести и стања у коме се налазе и то је нама лекарима разумљиво. Међутим, врло брзо се то превазиђе и успостави се адекватан однос и веза између лекара и пацијента, када све почне да функционише онако како треба.

Зато у Врању и имамо велики проценат излечених пацијената од Ковида и упућивали смо даље кас клиникама само оне пацијенте којима је била потребан терцијарни ниво здравствене заштите попут потребе за респиратором." - говори др Габријела Стојановић и присећа се посебног случаја када им је пацијент био Врањанац, стар 81. годину којем је у једном тренутку током лечења било потребно више од 30 литара у минути кисеоника, колико има једна боца са кисеоником.

"Он је био у врло тешком општем стању тако да није било могуће организовати транспорт за њега на Клинику. Наш тим је тада одлучио да урадимо двоструко прикључење на кисеоник, кроз назалну сонду и додатно, на кисеоничну маску. Пацијент је истовремено био прикључен на две кисеоничне боце, уз сву неопходну додатну терапију која укључује антибиотике, поливитаминску и антикоагулантну терапију. Лечен је два месеца у нашем Ковиду, након чега се опоравио и потпуно здрав отишао својој кући и породици. И сада је добро, креће се и у добром је општем стању." - прича једну од многих прича о корона вирусу др Габријела Стојановић уз опажање да је током пандемије на лечењу у Ковид болницама Здравственог центра Врање било доста парова супружника и истиче:

"Жене су ту обично биле храбрије, позитивније. Брже су се опорављале од својих супружника и онда би и њима помагале и извлачиле их из канџи болести.".

Тренутно је хоспитализавано 5 пацијената у Ковид болници Здравственог центра Врање, један пацијент је на кисеонику, троје је са бронхопнеумонијом и сви су стабилног здравственог стања. У последња два дана прегледано је 64 пацијента у болничкој Ковид амбуланти.

"Током месеца јула забележили смо спорадично јављање оболелих од Ковида и то су углавном били тинејџери и млађи људи до 40 година старости." - напомиње др Габријела Стојановић и упозорава:

"Управо је у Ковид амбуланти прегледан младић, стар 21-у годину који се вратио са летовања и заражен је Ковидом. У том смислу, желим да опет упутим свима  апел за вакцинацију. Врло често се пацијенти оглуше на наш позив. И даље наилазимо и на неразумевање пацијената у вези са поштовањем основних епидемиолошких мера, ношења маски, држања неопходне дистанце ... Ја и данас, поред свих мера заштите у Ковид болници, поштујем подједнако све прописане мере ван Болнице, и више од тога.  И даље носим маску чак и на отвореном!" - категорична је др Габријела Стојановић.

На крају истиче да ће у Ковид систему остати колико год то буде потребно и док год епидемиолошка ситуација то захтева и да неће оставити своје пацијенте, али са жељом говори о патолошкој анатомији, специјалности коју је одабрала и којој се посветила:

"Без обзира што сам активно посвећена борби против Ковида, желим да радим посао за који сам се школовала јер људи на жалост, умиру и од других болести, не само од корона вируса, и њима је наша помоћ такође потребна. Пре свега мислим на бројне карциноме, малигне туморе који су у порасту, а патологија је управо ту веома важна јер представља спону, неопходну везу са свим осталим гранама медицине и игра велику улогу у превенцији многих малигнитета као што су карцином грлића материце, карцином дојке, карцином дебелог црева, где уколико се болест открије на време може да се излечи." 

Др Габријела Стојановић је као лекар опште медицине радила више од 4 године у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва у Здравственом центру Врање, потом је скоро 5 година радила као лекар у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања где је имала прилику да се упозна са свеобухватним приступом лечења код сваког пацијента, за 4 године у року је завршила специјализацију патолошке анатомије са оценом 10.

 

Image
Image
Image
produži život

Mени