ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Др Љиљана Антић: Хроничне незаразне болести су "тихе убице" и "слон у соби" кога не смемо игнорисати!

У акцији бесплатних преветивних прегледа у Здравственом центру Врање током протеклог викенда, грађани су показали инересовање да ураде превентивне прегледе.

„Приметно је да су ову прилику искористили пре свега наши пацијенти који и иначе долазе и лече се  код нас. У питању су интернистички пацијенти.“ – рекла је помоћница директорке Здравственог центра Врање, др Даниела Станковић Цветковић, истичући да су превентивни прегледи јединствена прилика за све оне који мисле да су здрави да то и потврде или да на време открију здравствени проблем ако га имају.

 „Много људи се на жалост, јавља лекару после тог неког задњег  тренутка, када већ имају озбиљне  компликације. Мислим да се људи плаше болести, беже од сазнања и беже од тих симптома које имају.

 Јављање лекару на време за све болести је врло значајно, јер на тај начин ћемо сигурно дијагностиковати болест и пацијент ће бити на адекватној терапији, али наравно, неће бити леталних исхода и неће бити компликација које ће реметити квалитет живота.“ – истакла је директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић позивајући све наше грађане да на време мисле на своје здравље како би га сачували, уз напомену да као субспецијалиста гастроентерохепатологије у свакодневном раду примећује пораст оболелих од карцинома дебелог црева:

 

„Радећи ендоскопију  примећујем да има велики број новооткривених пацијената са карциномом дебелог црева . Те пацијенте одмах укључујемо на даљу дијагностику и одмах упућујемо према нашој Хирургији да ураде потребне абдоминалне хируршке интервенције, једино у случају да због придружених болести нисмо у стању да пружимо адекватну медицинску помоћ, такве пацијенте шаљемо на Хирургију у Клинички центар Ниш.“.

„За седам последњих дана у специјалистичкој амбуланти Службе за интерну медицину прегледан је 171 пацијент. Током месеца маја у нашој Коронарној јединици лечено је 33-је људи, јуна месеца 45-оро, јула је хоспитализовано 44 пацијента и од почетка августа до сада њих 11-оро.“ – истакла је др Љиљана Антић и додала:

„Хроничне незаразне болести су више пута и од Светске здравствене организације и од разних стручних алијанси проглашаване за „тихе убице“  или за „слона у соби“ кога више не смемо игнорисати што указује на чињеницу да треба да схватимо да против кардиоваскуларних болести, дијабетеса, хроничних незаразних респираторних  болести, малигних болести, мускулоскелетних болести морамо да се боримо раним откривањем, превенцијом али и утичући на водеће факторе ризика за настанак ових болести као што су: пушење, хипертензија, хиперхолестеролемија, алкохол, гојазност, неправилна исхрана, физичка неактивност.“ – заључила је др Љиљана Антић уз напомену да су превентивни прегледи управо јединствена прилика да са својим изабраним лекаром и лекарима специјалистима преглeдате себе и своје здравље и направите стратегију и план за евентуално потребно даље лечење на време.“.

 

Image
Image
Image
produži život

Mени